home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan 240SX

Moderni klasici poput Toyote Supre, Lancije Delte i Peugeota 205 GTI su oduvek oduševljavali svojim voznim karakteristikama. Međutim, kako je vreme prolazilo, cene bi im malo po malo padale do tek simboličnih iznosa, a onda se odjednom dogodio neverovatan rast vrednosti od kojeg više nema povratka.

Tako se recimo Toyota Supra četvrte generacije u lošijem stanju danas više ne može pronaći ni ispod 10 hiljada evra, a oni najbolji i najočuvaniji primerci postižu cene na aukcijama preko čak 120 hiljada evra, što je već vrednost od nekog novog Porschea.

Nissan 240SX

U poslednje dve do tri godine bili smo svedoci ulaska brojnih automobila u taj „klub slavnih i već pomalo nepriuštivih“, a sada se čini da se još jedna stara japanska legenda uključila u taj klub. Naime, jedan Nissan 240SX iz 1990. godine je nedavno u Americi prodat za čak 32.750 dolara. Iako je reč o izuzetno očuvanom primerku 240SX-a koji je za 30 godina prešao tek 74 hiljade milja (oko 119 hiljada kilometara), treba uzeti u obzir da je svaki od navedenih modernih klasika krenuo upravo takvim putem.

Nissan 240SX

Kako piše portal Vozim.hr, ovaj Nissan 240SX je među prvim primercima koji je postigao ovakvu vrednost, a kako i ne bi kada je ostao među retkima koji su još u potpuno originalnom stanju. Spolja ga karakteriše prelepa „Cherry Red Pearl“ boja s tek nekoliko ogrebotina, a na točkovima su još uvek fabrički 15-inčni naplaci.

Siva unutrašnjost je takođe izuzetno očuvana s originalnim trokrakim volanom i već sada pomalo retkim sportskim sedištima, a od dodatne opreme tu su šiber, antena na struju i klima. Vetrobransko staklo ima tek malu pukotinu, ali čini se da srećnom kupcu to nije nimalo smetalo.

Podsetimo, Nissan 240SX pokreće atmosferski 2,4 litarski motor s četiri cilindra koji razvija 140 konjskih snaga i 206 Nm. Brojni primerci su prodati s automatskim menjačem, ali ovaj primerak ima poželjniji 5-stepeni ručni menjač. Naravno, snaga se prenosi na zadnje točkove.

Stručnjaci tvrde da uopšte ne treba da čudi ovakav rast vrednosti 240SX-a jer je isti izuzetno popularan u drift kulturi. Osim toga, smatra se da je ovo samo početak toga te da bi uskoro mogli da ugledamo i još značajno veće cifre na oglasima slično očuvanih primeraka.

Izvor: Vozim.hr

Foto: Bring-a-Trailerčitanja : 780Komentari