home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ferrari 348

Gledanje obnovljenog (ili ponekad originalnog) auta od pre nekoliko decenija kako oslobađa svoj puni potencijal je nešto što se ne viđa svaki dan jer većina vlasnika klasičnih automobila radije svoje blago čuva od sunčeve svetlosti - u garažama.

Ali, uostalom, automobili su stvoreni za vožnju i dobro je znati kakvim potencijalom klasici i moderni klasici raspolažu nakon decenija iza njih.

Test na dinamometru je poput lekarskog pregleda, a rezultati otkrivaju celokupno mehaničko stanje motora i menjača i mogu nam reći puno stvari. Evo vrlo dobrog primera: test starog Ferrarija 348. Prema opisu videozapisa, automobil je imao nekoliko problema s motorom pre godinu dana, ali većina ih je popravljena u poslednjih 12 meseci. Nedavno su uklonjeni svi mali problemi sa senzorima pogonskog sklopa i čini se da je motor u dobroj formi.

Podsetimo se, Ferrari 348 (1989. do 1994.) jeste prethodnik Ferrarija F355 kojim je krenuo novi uzlet marke iz Modene, a pokreće ga 3,4 litarski V8 od 300 KS, poslednji motor na kojem je radio pokojni Enzo Ferrari. Ugrađivao se u sve tri karoserijske verzije (Transversale Berlinetta, Targa i Spider), dok je u kasnijoj verziji Competizione raspolagao s 320 KS.

Nakon uređenja motora koji je godinama lepo pokretao Ferrari 348 iz videa, pitanje je s koliko snage raspolaže sada. U prvom delu videa možete saznati detalje o automobilu, dok u drugom delu 348 tri puta ide na "dyno". Najbolji rezultat je bio 272 konjskih snaga i 290 Nm najvećeg obrtnog momenta. S obzirom na to da su to brojke merene na točkovima, snaga motora iznosi 313 KS i 333 Nm. Iznenađeni? Dobar servis zlata vredi...

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: YouTube screenshot       čitanja : 650Komentari