home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW M5

Bila su vremena kada su ljudi raspravljali da li su automobili s pogonom na sve točkove zapravo brži od automobila sa zadnjim pogonom, a zatim je Audi Quattro debitovao u Svetskom reli šampionatu, a rasprava je jednom zauvek rešena. Nisu sva takmičenja ista, zbog čega u kružnim trkama još uvek dominiraju automobili sa zadnjim pogonom. Zašto onda sve više proizvođača proizvodi svoje sportske modele s pogonom na sve točkove? Audi to čini, Mercedes-AMG to čini, a i BMW.

S kojim ste pogonom brži? Idealan auto za to je BMW M5 koji ima opciju isključivanja pogona na sve točkove i vožnju samo sa zadnjim pogonom, a sve je testirao Tyre Reviews, piše Revija HAK.

Isti automobil s istim gumama, isti vozač i na istoj stazi – testirane su sve tri postavke M5 (RWD, AWD Sport i AWD) u suvim i mokrim uslovima. Prvo je automobil trebalo da ubrza od 100 km/h, a zatim da napravi krug oko staze da se izmeri brzina kruga.

Predvidljivo je da je razlika na mokrom između tri postavke – posebno između RWD i AWD – bila velika na testu ubrzanja, ali ne toliko velika na krugu. Na ubrzanju do 100 km/h rezultati su 8,6 sekundi za RWD, 4,1 sekundu za AWD Sport i 4,0 sekunde za AWD, dok je za krug bilo potrebno 53,08 sekundi u RWD načinu, 50,79 u AWD Sportu i 50,7 sekundi u AWD načinu. Dakle, nema velikih iznenađenja, ali pravo je pitanje da li će različite postavke i dalje imati značajan uticaj na suvom asfaltu. I evo odgovora: do 100 km/h je bilo potrebno 3,8 sekunde u RWD, 3,0 sekunde u AWD Sportu i brzih 2,9 sekundi u AWD.

Iznenađenje dolazi na merenju brzine kruga, gde se razmak s testa na mokroj podlozi prenosio. Proporcionalno gledano, manji je, ali je prisutan. Međutim, i dalje je prilično značajan, što znači da je, bar što se tiče BMW M5 takmičenja tiče, AWD daleko najbrža opcija, bez obzira na uslove. Evo i vremena: 1: 11,44 u RWD načinu, 1: 09,74 u AWD Sportu i 1: 09,8 u AWD-u. Staza je bila duža nego mokra staza. Dakle, pogon na sve točkove je najbrži, čak i na suvom.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 424Komentari