home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Porsche je u svrhu promocije novog modela izveo podvig koji će ući u Ginisovu knjigu rekorda.

Organizatori su uspeli da nađu najnižu tačku u Americi dostupnu automobilom iz koje su krenuli u put prema oblacima. Start je bio na 540.8 metara ispod nivoa mora, u rudniku Eagle Mine u Mičigenu iz kojeg se izvlače metali neophodni za električna vozila – nikl i bakar. A onda je krenuo na put dug 2274 km, u kojem su učestvovala tri tima vozača, piše Index.hr.

Automobilom se stajalo samo zbog kratkog okrepljenja ili punjenja baterija pa je put na kraju trajao 33 sata i 48 minuta. Za to vreme Porsche Taycan Cross Turismo se popeo na Pikes Peak, vrh na 4302 metra nadmorske visine, čime je savladana visinska razlika od čak 4842.967 metara. Razlika u dostupnosti kiseonika između dve krajnje tačke je čak 40 posto, što se itekako odrazilo na umor vozača.

Kompletan događaj je kamerom zabeležio J.F. Musial, koji je bio putnik, ali je i jedini koji je odradio sve deonice 34-satne vožnje: “Ovo je među najtežim stvarima koje sam postigao, pretpostavljam da je zato u pitanju rekord. Ovo niko od nas neće zaboraviti. A sada moram da idem da spavam na nedelju dana.”

Podsetimo, ovo nije prvi put da Porsche ruši rekorde. Prošle godine je Taycanom Turbo S oborio brzinski rekord u zatvorenom prostoru vozeći kroz kongresni centar Ernest N. Morial brzinom od čak 165 km/h.

Izvor: Index.hr

Foto: Screenshot YouTubečitanja : 355Komentari