home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Chevrolet Bolt

Elektrifikacija je u globalu ušla u "šestu brzinu", i postoji konsenzus oko toga. Međutim, da li je to stvarno tako pitaju se Amerikanci, a prema novim podacima iz SAD-a čini se da je suprotno.

Studija, koju je proveo Axios na bazi podataka S&P Global Mobilityja, pokazuje sporiju priču o "prelasku" s fosilnih goriva na struju, barem nego što većina misli. Naime, u maju je 4,6 posto svih novih vozila u Americi bilo električno, što je dvostruko više nego u maju prošle godine, ali opet - veoma mali udeo, navodi Jutarnji.hr.

Naravno, to uzima u obzir svako pojedino vozilo uključujući i polovna vozila. Postoji velika verovatnoća da će prelaz nastaviti da se ubrzava kako više modela bude dostupno tokom sledećih nekoliko godina.

U maju je na tržištu bilo 46 EV-ova, a S&P Global misli da će ih do kraja godine biti 63. U isto vreme, više država će biti spremno da prihvati tehnologiju.

Ford F-150 Lightning

Nije iznenađujuće da Kalifornija vodi u prihvatanju električnih vozila, gde je 39 posto od svih novih registrovanih vozila električno. Odmah iza Kalifornije je Florida sa 6,7 posto, a Teksas uzima bronzu s 5,4 posto. Osim ovih država, samo Vašington (4,4 posto) i Njujork (3,6 posto) imaju više od 3,5 posto od ostatka SAD-a.

Ali opet, kada govorimo o procentu električnih vozila na putu u poređenju s ukupnim brojem vozila, ne samo novih, brojke su prilično niske.

Manje od 2 posto vozila registrovanih u Kaliforniji su potpuno električna. Naravno, sa stvaranjem više EV infrastrukture, prelaz će se ubrzati, ali zvuči kao da smo prilično daleko od toga da će Amerikanci tako brzo izbaciti benzin iz njihovih vozila...

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Chevrolet / Fordčitanja : 467Komentari