home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
ford saće

Imaju, i to na putu do super jakog i super laganog materijala

Od malih nogu nas uče da su pčele skromne vrednice koje prave zdrave prehrambene proizvode i vosak za sveće. Samo, retko se spomene da su pčele najbolji inženjeri na planeti, koji su stvorili formu saća, najčvršću strukturu koju poznaje čovečanstvo.

Ford je za svoj crossover model EcoSport “pozajmio” znanje od pčela i uz upotrebu recikliranog papira i strukture saća napravio policu u prtljažniku koja ima nosivost od 300 kilograma uz sopstvenu masu manju od tri kilograma, odnosno 100 puta veću nosivost od sopstvene mase. Upotreba saćaste strukure u inženjerstvu nije nova i primenjuje se gde god je potrebna ogromna čvrstina uz minimalnu masu. Saćasta struktura smeštena između dve površine se nalazi u kosmonautici, aeronautici, trkačkim automobilima… Ovaj sendvič može biti izrađen od aluminijuma, poliestera, stakloplastike, karbonskih kompozita, kevlara, a u svakoj kombinaciji materijala donosi neverovatnu čvrstinu u odnosu na sopstvenu masu, koja je veća od najkvalitetnijeg čelika.

Ford je, naizgled nevažan deo kao što je polica u prtljažniku, izradio saće od reciklirane hartije i lepka na bazi vode, i smestio ga između dva tanka i lagana sloja stakloplastike, odnosno fiberglasa. Rezultat je odličan. Masa ispod tri kilograma, nosivost preko 300 kilograma i prihvatljiva cena u izradi. Posledično, manja masa vozila znači i manju potrošnju i manje zagađenje prirode.

Izvor: Dmotion.rsčitanja : 305Komentari