home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Audi Pop.Up Next

Ideje iz naučno fantastičnih filmova polako ali sigurno prevazilaze okvire bujne mašte

Ime Pop.Up Next više asocira na baner nekog Internet portala, ali iza njega se nalazi nešto mnogo ambicioznije. Audi nije odustao od koncepta letećeg taksija, a projekat je sada dobio opipljivu potvrdu o izvodljivosti. U saradnji sa Italdesignom i Airbusom, Audijev projekat dobija i formu i potvrdu izvodljivosti.

Upravo je obavljena prvi uspešan test modularnog vozila koje čine automobil i kvadkopter. Model u razmeri 1:4 letećeg taksija budućnosti obavio je prve vožnje i letove, i dokazao da je ideja održiva. Leteći taksi baziran je na modularnom vozilu – “automobilu” sa dva sedišta, koje bi putnike u sebe primilo po pozivu, odvezlo se do platforme i spojilo se sa kvadkopterom. Deo željenog puta putnici bi preleteli, a po sletanju do krajnje destinacije nastavili ponovo na četri točka, sa elektro pogonom. Jasno, glavna ideja ovakvog koncepta prevoza je izbegavanje gužve i skraćivanje vremena potrebnog za put.

Audi Pop.Up Next

Pop.Up Next je u Amsterdamu na nedelji Dronova uspešno obavio sve elemente, vožnju, integraciju sa letelicom, pa ponovo vožnju. Komplikovaniji deo ove cele ideje je potpuna autonomnost. Manji problem je leteća faza, obzirom da autopiloti poletanje, let i sletanje odavno obavljaju autonomno. Trenutno mnogo veći izazov je potpuna autonomnost automobila, a i integracija dva vozila koji treba da funkcionišu po tri ose.

Audi Pop.Up Next

Audi tvrdi da je Pop.Up Next leteći taksi dokazao da je moguć, pa ide čak i toliko daleko da predviđa ulazak u saobraćaj sličnih letećih taksija već u narednih 10 godina, što je svakako ambiciozna vremenska procena, mada je u Amsterdamu malo stišao takve najave. Ono što je prilično sigurno, sledeća faza je izrada 1:1 modela, koji će imati zadatak da dokaže realne performanse, praktično, prototipa.

Izvor: Dmotion.rs

Foto i video: Audičitanja : 318Komentari