home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Schwarzenegger u Pinzgaueru 716 6x6

Filmska akcijska zvezda, bivši guverner Kalifornije i veliki zagovornik borbe protiv klimatskih promena Arnold Schwarzenegger, nedavno je poput mnogih poznatih glumaca, u medijima i putem društvenih mreža svesrdno podržao delovanje eko-aktivistknje Grete Thunberg.

Čak joj je poklonio Teslu kako bi bez ispuštanja CO2 u atmosferu mogla da stigne s UN-ovog samita u Njujork, gde je maloletna Šveđanka postala nova heroina eko-aktivizma, do kanadskog Montreala gde se održavao veliki protest zbog klimatskih promena.

E sad, kada se isključe kamere, foto-objektivi ugase, a novinarska pera miruju i svako se vrati svojoj svakodnevici, pa tako i Arnold Schwarzenegger stvari izgledaju malo drugačije. Nedavno je filmski superstar, naime, u Los Anđelesu uhvaćen objektivom dok je obavljao šoping. Ne bi to inače bila nikakva posebna vest, ali ono što je zaintrigiralo fotografa jeste njegov izbor automobila za vožnju gradskim ulicama.

Ne, nije to Tesla S ili neko drugo elektro-čudo što bi se očekivalo s obzirom na to da podržava Gretu, već je reč o pravom vojnom vozilu koje izgleda kao tenk preuređen za civilnu upotrebu! Nije baš ekološki, slažete se?

Schwarzenegger u Pinzgaueru 716 6x6

Podsetimo se, Schwarzenegger je poznat kao ljubitelj golemih vozila za vojne svrhe, poput Hummera, vojnog mega terenca iz Pustinjske oluje s početka 1990-ih, koji je baš zahvaljujući njegovom insistiranju da mu ga prodaju, proizvođač AM General počeo da nudi i kao civilno vozilo koje je dugo bilo hit među zvezdama Holivuda.

Međutim vojno vozilo u kojem je nedavno snimljen nije Hummer već Pinzgauer!

Mnogi od nas će se setiti ovog vojnog vozila koje je decenijama bilo veoma zastupljeno kako u brojnim vojskama širom Evrope i sveta tako i u brojnim varijantama kao terensko vozilo armije bivše države, a koje je silazilo s traka štajerskog Steyr-Pucha od 1971. godine.

Čuveni  "Pinz" se tako proizvodi i danas, od 2000. godine u pogonima britanske tvrtke BAE Systems, a može da se dobije i kao "kamper" civilno vozilo, upravo ovakvo kakvo Schwartzi koristi "za grad".

Pogon ovog vojnog vozila je izveden sa 6-cilindarskim turbo dizelskim motorom koji putem 4-stepene automatike snagu prenosi na svih šest točkova, te je takav 6x6 Pinz po pričama korisnika bukvalno nezaustavljiv na teškom terenu.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Boaz / BACKGRID / Backgrid USA / Profimediačitanja : 991Komentari