home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
The American Dream

„The American Dream“ je naziv najdužeg automobila na svetu. Kako piše portal Vozim.hr, napravljen je na osnovi Cadillaca Eldorado iz 1976. godine a zvaničnu titulu najdužeg na svetu je dobio i od Ginisove knjige svetskih rekorda. Oni su mu i zvanično potvrdili dužinu od 30.5 metara.

Automobil je nastao još 1986. godine da bi svetsku slavu stekao tek u 1990-ima kada je i ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Nakon toga interes javnosti naglo pada, pre svega one američke kojoj je ovaj automobil i bio namenjen. U svoje zlatno doba, ova apsurdno dugačka limuzina je imala pokretljiv srednji deo vozila koji je zahtevao dodatnog vozača.

Dugački Cadillac je bio opremljen sa dva motora i čak 26 točkova. Prednji pogon koji je u ovu priču doneo Eldorado je išao u prilog pojednostavljivanju modifikovanja s obzirom da kao takav nije imao komplikovane kardane i sisteme diferencijala kojima bi se pogon inače prenosio na zadnje točkove. Automobil koji je originalno dizajnirao Jay Ohrberg, poznat po svojim automobilskim kreacijama, ima je i minigolf travnjak, vruću kupku i bazen, a doza ekstravagancije je bila zaokružena heliodromom na zadnjem delu vozila.

The American Dream

Životni vek ovog automobila je daleko od ružičastog, ali to ne znači da mu budućnost neće biti svetla. Poput neke showbiz zvezde iz prošlog vremena, u jednom trenutku slave izgubio je korak s vremenom i pao u zaborav i očaj, prepušten nemilosti vremenskih uslova. A nije ostao pošteđen ni od besa očajnika koji ne znaju drugo nego da demoliraju sve oko sebe. U želji da se očuva i obnovi jedinstveni Cadillac Eldorado “The American Dream“, kupio ga je Mike Dezer vlasnik Dezerland Park muzeja automobila na Floridi. Proces obnove je počeo još u avgustu 2019. godine. Sa svoje originalne lokacije u Njujorku je prevezen na Floridu u dva dela, pomoću transportera. Automobil je i inače sastavljen od dva dela koji su međusobno odvojivi i omogućavaju njegovu vožnju u fiksiranom obliku ili zglobnom, poput zglobnih autobusa.

The American Dream

Zbog trenutnih teškoća izazvanih pandemijom koronavirusa, proces restauracije je privremeno obustavljen ali očekuje se da će automobil zasijati u svetlu stare slave u sledećih godinu dana.

Izvor: Vozim.hr

Foto: Cadillac / Autoevolution.comčitanja : 407Komentari