home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Eksperimentalni automobil UAZ „Profi” ima hibridni pogon sa motorom na benzin i elektro-motorom.

Ruski proizvođač automobila „Uljanovski automobilski zavod” (UAZ) predstavio je na sajmu „Innoprom” u Jekaterinburgu eksperimentalni automobil UAZ „Profi” na hibridni pogon sa motorom na benzin i elektro-motorom. Kako se navodi u saopštenju, kompanija planira da probno korišćenje automobila započne 2019. godine.

Eksperimentalni model, koji je na sajmu predstavljen predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ima benzinski atmosferski motor, anlaser (elektro-pokretač) snage 84 kilovata, elektro-motor snage 105 kilovata i akumulator od 25 kilovata, prenosi portal Avtonovosti. 

Osim toga, automobil je opremljen elementima intelektualnog sistema asistencije u vožnji, koji upozorava vozača o udaljavanju sa pravca kretanja, prepoznaje saobraćajne znake, semafore i pešake, a takođe može da odredi rastojanje do vozila koje se kreće ispred automobila.

Očekuje se da će ovi modeli u budućnosti biti opremljeni sistemom za punjenje baterije kako jednosmernom tako i naizmeničnom strujom.

Kompanija navodi da će automobili biti takođe opremljen „originalnom telematskom platformom UAZ” koja omogućava da se na daljino kontroliše stanje automobila i da se sa njim uspostavlja veza, što će olakšati upravljanje voznim parkom i smanjiti troškove eksploatacije.

Planirano je da će vozila UAZ, koja su opremljena hibridnim sistemom, moći da povećaju rezervu za kretanje na jednom punjenju do 1000 kilometara, smanjujući potrošnju goriva za automobil težak 1,5 tone na 7 litara po 100 kilometara. Osim toga, automobil će moći da se kreće do 100 kilometara na električnu vuču, a hibridni pogon će odgovarati ekološkim zahtevima zemalja Evropske unije „i drugih potencijalnim izvoznih tržišta”.

„Uz podršku infrastrukture v2i (vehicles-to-infrastructure) koja je stvorena u Rusiji, budući automobili UAZ klijentima će takođe ponuditi mogućnost da koriste širok spektar onlajn-servisa: od automatizovane tehničke asistencije i navigacije do informaciono-zabavnih usluga”, navodi se u saopštenju proizvođača automobila.

Izvor: Ruska Reč

Foto: UAZčitanja : 776Komentari