home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Manje od godinu dana bilo je potrebno članovima dalekoistočnog konstruktorskog biroa „4232” da naprave projekat letećeg automobila Furia N1. On je na IT forumu „Ruski MeetUp” u Vladivostoku predstavljen u obliku minijaturne makete.

Po mišljenju autora projekta, oni su uspeli da naprave prevozno sredstvo koje može da leti, a po spoljnom izgledu maksimalno podseća na automobil. Autori projekta ističu da ono što se na svetskom tržištu naziva leteći automobil često više liči na avion ili na dron.

„Naš automobil se neće podizati u vazduh kao helikopter. On će moći da prelazi prepreke u gradu, ali ne i između gradova. Moći će da leti nekih pet minuta. Ako bude postavljen zadatak da se to učini u stilu 'Crne munje' (ruski film o superheroju u letećem automobilu), mi smo spremni da počnemo sa radom, ali zasad takav zadatak ne postoji”, rekao je jedan od članova dalekoistočnog konstruktorskog biroa „4232” Konstantin Kravcov.

Automobil može da prevozi samo dve osobe, prtljažnik nije predviđen. Na njegovom mestu će se nalaziti reaktivni motor, a vozilo je takvih dimenzija da može da se kreće po običnim putevima. Spoljna konstrukcija realnog modela biće napravljena od karbonske plastike. Po mišljenju Kravcova, to je najotporniji, najlakši i najpristupačniji materijal. Izrada i testiranje ovakvog prevoznog sredstva je veoma skupo i zato konstruktor očekuje da će na forumu projekat privući interesovanje investitora.

„Ovde je predstavljen projekat, a ne realan model, samo iz tog razloga što je proizvodnja pravog automobila veoma skup poduhvat. To je vozilo koje neće moći da poseduje svaka porodica sa prosečnim primanjima. Danas ni helikopter ne može svako da ima, a oni su smišljeni veoma davno i mogu se stvarno kupiti, iako su veoma skupi”, objašnjava jedan od članova dalekoistočnog konstruktorskog biroa „4232”.

„Ne očekujem da ćemo imati budućnost u stilu 'Petog elementa'. U narednih 150 godina leteći automobili neće biti masovna pojava. Naš model je prosto jedan korak napred”, rekao je Kravcov.

Izvor: Russia Beyond

Pres foto/Dalekoistočni konstruktorski biro „4232”čitanja : 339Komentari