home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ruski novinari izabrali su tri najimpresivnija konceptualna automobila koje su razvili sovjetski inženjeri u periodu od 1984. do 1988, a koji zapravo nikada nisu ušli u serijsku proizvodnju.

Najznačajnijim prototipom automobila u SSSR novinari Daily Motor-a proglasili su model „Moskvič-2144 Istra“, čijom se razradom bavio dizajner Sergej Ivakin. Protip je 1985. godine podsećao na „mašinu budućnosti“ sa futurističkim linijama karoserije, velikim staklenim površinama i bočnim vratima, takozvanim „galebovim krilima“. Ovaj konceptualni automobil bio je opremljen dizel motorom Elsbett i jedinstvenim automatskim menjačem. 1991. godine proizveden je jedini prototip, i tu je razvoj projekta stao zbog raspada SSSR. 

Na drugom mestu našao se „VAZ-2702 Poni“ koji  je predstavljen 1982. godine. Vozilo je namenjeno poštanskoj službi, a radi na električne baterije. Projekat je morao da bude okončan zbog visokih troškova baterija i njihove česte prevencije.

Treću poziciju zauzeo je terenac „NAMI LUAZ-Proto“ premijerno prikazan 1988. godine. Bilo je to novo viđenje dizajna segmenta SUV vozila na sovjetskom tržištu.

Izvor: Russia Beyondčitanja : 766Komentari