home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Devel Sixteen je koncept hipersportskog automobila predstavljenog još 2013. godine, ali sada ipak kreće ozbiljnije pa je najavljena premijera proizvodne verzije. Održaće se na ovogodišnjem salonu automobila Dubai Motor Show, a prezentacija je potvrđena za 14. novembar.

Ako krene s proizvodnjom Devel Sixteen će biti ubedljivo najsnažniji i najbrži automobil u istoriji automobilske insutrije. Samo za poređenje, Bugatti Chiron koji se smatra referencom ima 1500 KS pa su najave vlasnika kompanije sasvim utemeljene. Naime, oni tvrde da je Devel Sixteen sportski automobil kakav svet još nije video.

Za pogon koristi 12.3 litarski V16 motor sa četiri turbo punjača, a najveća snaga navodno će iznositi okruglo 5000 KS. To će biti sasvim dovoljno za ubrzanja osetno brža od bolida Formule 1, a najveća brzina će moći da premašti čarobnu granicu od 500 km/h.

Naime, ako se uzme da je McLaren P1 sigurno u top pet lidera među hipersportistima današnjice, a Devel Sixteen je petostruko snažniji, onda je jasno da je reč o neverovatno velikom iskoraku. Ipak, tek treba da se vidi kako će se Devel Sixteen pokazati u realnim uslovima. Tenkovski snažan motor neće značiti ništa bez adekvatnog prenosa snage, oslanjanja, kočnica, aerodinamike, osećaja u vožnji…

Izvor: Autopress.hrčitanja : 465Komentari