home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lexus LF-Z Electrified Concept

Lexus je svoj novi električni koncept automobil prvo najavio još početkom decembra prošle godine, pa je onda proteklih meseci još par puta objavio nekoliko teaser slika i video klipova, dok je danas konačno i zvanično održana njegova premijera.

Čemu toliko najavljivanje? Lexus naime ovom studijom najavljuje svoj novi pravac i namere u budućnosti, odnosno početak "sledeće generacije Lexusa". Do 2025. godine Lexus će predstaviti 20 novih ili modifikovanih modela, uključujući više od 10 potpuno električnih modela, hibridnih i plug-in hibridnih vozila.

Lexus LF-Z Electrified Concept

Prvi serijski model tog novog Lexusovog talasa bi svetsku premijeru inače trebalo da ima krajem ove godine.

Lexus LF-Z Electrified Concept

Kako bilo, ovaj Lexus LF-Z Electrified Concept dolazi u formu povišenog sportbacka, na novoj EV platformi, sa tankim LED prednjim i zadnjim svetlima, velikim točkovima, kamerama umesto klasičnih retrovizora, kao i elektronskim ručicama za otvaranje vrata.

Lexus LF-Z Electrified Concept

Sem toga, tu su i minimalistički ali moderni enterijer (uz digitalnu instrument tablu, ekran osetljiv na dodir, head-up displej i steer-by-wire tehnologiju), pa stakleni panoramski krov, Digitalni ključ (omogućava porodici i prijateljima pristup automobilu bez potrebe za deljenjem fizičkog ključa), a treba napomenuti da se funkcijama vozila (poput zaključavanja i otključavanja vrata) takođe može upravljati pomoću pametnog telefona

Lexus LF-Z Electrified Concept

Veštačka inteligencija vozila (AI) koristi dijalog sa vozačem da bi saznala njihove lične preferencije i karakteristike ponašanja, omogućavajući davanje korisnih predloga kao što su detalji o vođenju rute i informacijama o odredištu.

Lexus LF-Z Electrified Concept

Lekusov novi sistem DIRECT4 omogućava slobodnu, nezavisnu kontrolu pogonske sile motora sa velikim obrtnim momentom na sva četiri točka. Prilagodiće se prednjem, zadnjem ili pogonu na sva četiri točka u skladu sa bilo kojom situacijom u vožnji.

Što se dimenzija tiče, Lexus LF-Z Electrified Concept je dugačak 4880 mm, širok 1960 mm, visok 1600 mm, međuosovinsko rastojanje je 2950 mm, dok težina vozila iznosi 2100 kg.

Vozilo raspolaže sa 400 kW/544KS i 700 Nm, ubrzanje do 100 km/h traje 3,0 sekunde, a najveća brzina je 200 km/h.

Na kraju, autonomija sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija od 90 kWh iznosi 600 km (po WLTP ciklusu).

Ivan Mitić – Autoblog.rs
čitanja : 370Komentari