home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Audi Grandsphere Concept

Audi je prošlog meseca predstavio Skysphere Concept, prvi iz serije tri nove studije, a sada stiže i Grandsphere Concept koji će moći da upoznaju i posetioci predstojećeg sajma automobila u Minhenu.

Glavni dizajner Audija Mark Lichte ove automobile opisuje kao pogled u budući pravac brenda. Nemačka fabrika kolekciju koncepta naziva „sferama koje pružaju jedinstvena iskustva visoke klase“, ukazujući na imena tri vozila: Skysphere, Grandsphere i Urbansphere. Sva tri najavljuju novu eru dizajna za brend, čiji je autor Lichte - koji je u Audiju od 2014.

Audi Grandsphere Concept

Autonomija i funkcije veštačke inteligencije igraće ključne uloge u ovim vozilima prema Lichteu „Prepoznaće vas, slušati i čitati želje u vašim očima. I znaće šta volite i gde to možete pronaći“, objašnjava Lichte.

Audi Grandsphere Concept

Za Audi Grandsphere Lichte kaže da je „sve u vezi sa sjajnim nastupima. Impresivno i lično. Veliko iskustvo visoke klase za sva čula“.

Audi Grandsphere Concept

Grandsphere se možda najbolje može opisati kao veliki Audi budućnosti (možda A9 e-tron), i to budućnost bez benzinskih i dizel motora. Zbog toga je hauba relativno kratka za tako veliko vozilo, jer nije potreban glomazan motor sa unutrašnjim sagorevanjem pa su zbog toga i prednji prepusti kraći.

Audi Grandsphere Concept

Kao i kod ostalih EV-a, međuosovinsko rastojanje je maksimizovano u odnosu na ukupnu dužinu vozila kako bi se stvorila prostrana kabina.

Audi Grandsphere Concept

Grandsphere je koncipiran sa naprednim sistemom autonomne vožnje koji ispunjava zahteve Nivoa 4. To je samo jedan korak od potpune automatizacije vožnje, koja eliminiše svaku potrebu za ljudskom intervencijom.

Audi Grandsphere Concept

Konceptni automobil prikazuje potpuno novi dizajn enterijera za maksimalno udobno putovanje i otvara novi svet doživljaja na vozilu za svoje putnike integracijom u holistički digitalni ekosistem.

Audi Grandsphere Concept

Audi Grandsphere Concept

Kabina je zamišljena kao dnevna soba na točkovima sa malim dvokrakim volanom (koji se uklanja u autonomnom modu vožnje). Grandsphere takođe zauzima minimalistički pristup kako bi stvorio prijatnu atmosferu za opuštajuću vožnju.

Audi Grandsphere Concept

Na ovaj način nemačka marka ilustruje svoju viziju progresivnog luksuza za sutrašnju mobilnost i pruža dalji pogled na Audijev dizajn za budućnost.

Audi Grandsphere Concept

Što se dimenzija tiče, Grandsphere Concept je dugačak 535 cm, širok 200 cm, visok 139 cm i ima međuosovinsko rastojanje od 319 cm, dok su točkovi od 23 inča.

Baza je PPE platforma (Platform Premium Electric), dok se za pogon brinu dva elektromotora sa ukupno 530 kW/720 KS i 960 Nm.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje nešto više od 4 sekunde, a domet sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija od 120 kWh je 750 km (po WLTP-u). Takođe, na brzom punjaču je moguće napuniti do 80% kapaciteta baterija za oko 20 minuta.

Ivan Mitić – Autoblog.rs
čitanja : 499Komentari