home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Chill-Out

Nissan vizija Ambition 2030: Stižu 23 elektrifikovana modela, uključujući 15 potpuno električnih

Nissan je danas predstavio Nissan Ambition 2030, novu dugoročnu viziju kompanije za jačanje mobilnosti i šire. Odgovarajući na kritične potrebe okoline, društva i kupaca, Nissan nastoji da postane istinski održiva firma koja se kreće prema čistijem i sigurnijem svetu.

Ovom vizijom Nissan želi da isporuči stratešku vrednost jačajući putovanja koja kupcima nude sigurnija, uzbudljivija i integrisanija iskustva, te da kroz saradnju ojača društvo za izgradnju pametnog ekosistema s integrisanom mobilnošću.

Tokom sledećih deset godina Nissan će isporučiti uzbudljiva, elektrifikovana vozila i tehnološke inovacije, istovremeno šireći svoje poslovanje na globalnom nivou, piše Tportal.hr. Vizija podržava Nissanov cilj da bude ugljenično neutralan tokom životnog ciklusa svojih proizvoda do fiskalne 2050. godine.

Kao pionir električnih vozila (EV), Nissan je demokratizovao električna vozila i uložio u izgradnju infrastrukture za punjenje i upravljanje energijom. Stavljajući elektrifikaciju u srž dugoročne strategije, Nissan Ambition 2030, kompanija ima za cilj da ubrza elektrifikaciju svoje linije vozila i stopu tehnoloških inovacija s ulaganjima od 15,6 milijardi evra u sledećih pet godina.

Na bazi zahteva kupaca za raznolikom paletom uzbudljivih vozila, Nissan će predstaviti 23 nova elektrifikovana modela, uključujući 15 novih električnih vozila do fiskalne 2030. godine s ciljem elektrifikacije od više od 50 posto globalno za marke Nissan i Infiniti.

S uvođenjem 20 novih modela opremljenih EV i e-POWER u sledećih pet godina, Nissan namerava da poveća svoju ponudu elektrifikacije na glavnim tržištima do fiskalne 2026., uključujući: Evropa za više od 75 posto prodaje, Japan za više od 55 posto prodaje, Kina za više od 40 posto prodaje, Sjedinjene Američke Države za 40 posto prodaje električnih vozila u fiskalnoj 2030. godini.

Novi konceptni modeli

Predstavljajući sledeću fazu Nissanove elektrifikovane budućnosti, kompanija je danas takođe predstavila tri nova konceptna automobila koji nude poboljšana iskustva kroz sofisticirano tehnološko pakovanje. Ovi koncepti prikazuju uzbudljive mogućnosti koje Nissan nastoji da pruži u širokom rasponu novih naprednih vozila i ekosistema.

Nissan Chill-Out

Nissan CHILL-OUT je crossover EV sledeće generacije. Novi način razmišljanja o mobilnosti, CHILL-OUT je mobilno utočište.

Nissan Chill-Out

Ima elegantan i moderan dizajn, naprednu sigurnosnu tehnologiju te produktivan i udoban unutrašnji prostor.

Nissan Chill-Out

Koncept crossovera koristi platformu CMF-EV, pružajući visok nivo udobnosti i uzbudljivo iskustvo vožnje.

Nissan MAX-OUT je kabriolet koji prevazilazi konvencije uzbuđenja u vožnji. Nissan MAX-OUT ima za cilj da pruži novo iskustvo vožnje svojom vrhunskom stabilnošću i udobnošću.

Nissan Max-Out

Dinamičan odziv na krivine i upravljanje su uravnoteženi s ograničenim nagibom karoserije kako bi se optimizovala udobnost vozača i putnika, stvarajući osećaj jedinstva s automobilom.

Nissan Max-Out

Nissan HANG-OUT je utility vozilo koje menja percepciju mobilnog prostora. Vožnja bez stresa za sve putnike u vozilu.

Nissan Hang-Out

Auto je više od samo prevoznog sredstva; može da se koristi kao produžetak ličnog prostora. Nudi prostor u kojem možete da se u potpunosti fokusirate na ono što želite da radite dok ste u pokretu.

Nissan Hang-Out

Nissan Hang-Out

Nissan SURF-OUT je pick-up koji jača raspon aktivnosti kupaca.

Nissan Surf-Out

SURF-OUT ima za cilj da osigura glatku vožnju bez obzira na teren, omogućavajući kupcima da bilo gde idu u udobnosti i s poverenjem.

Nissan Surf-Out

Različiti izvori energije u vozilu, te niski i ravni prtljažni prostor imaju za cilj da vam pomognu da idete gde god poželite i pojačaju vaše iskustvo kada tamo stignete.

Nissanova ambicija je da podrži veći pristup sigurnoj i uzbudljivoj mobilnosti. Kako bi napredovao prema tome, Nissan će nastaviti da razvija svoje tehnologije litijum-jonskih baterija i uvede tehnologiju bez kobalta da bi smanjio troškove za 65 posto do fiskalne godine 2028.

Nissan ima za cilj da lansira EV sa svojim vlasničkim potpuno čvrstim baterijama (all-solid-state batteries ili ASSB) do fiskalne godine 2028. i pripremi pilot postrojenje u Yokohami već u fiskalnoj godini 2024. S uvođenjem revolucionarnog ASSB-a, Nissan će moći da proširi svoje EV ponude u svim segmentima i nude dinamičnije performanse. Smanjenjem vremena punjenja na jednu trećinu, ASSB će učiniti EV vozila efikasnijim i pristupačnijim. Dalje, Nissan očekuje da će ASSB do fiskalne godine 2028. smanjiti cenu baterijskih paketa na 75 dolara po kWh i nastoji da ih dodatno smanji na 65 dolara po kWh da bi u budućnosti postigao paritet troškova između EV i benzinskih vozila.

Nissan nastoji da uspostavi globalni sistem snabdevanja baterijama da bi zadovoljio rastuću potražnju za vozilima kupaca i podržao sve veći broj električnih vozila u upotrebi. U saradnji sa svojim partnerima, Nissan najerava da poveća svoj globalni proizvodni kapacitet baterija na 52 GWh do fiskalne 2026. godine i 130 GWh do fiskalne 2030. godine.

Uz Nissan Ambition 2030, kompanija takođe nastoji da proširi prednosti mobilnosti isporukom svojih naprednih tehnologija za pomoć vozaču i inteligencije većem broju kupaca. Ovi zajednički napori će takođe podržati Nissanove stalne napore da uspostavi nove usluge mobilnosti i partnerstva.

Nissan ima za cilj da proširi tehnologiju ProPILOT na više od 2,5 miliona vozila Nissan i Infiniti do fiskalne 2026. godine. Kompanija će takođe dalje razvijati svoje tehnologije autonomnih vozila, s ciljem uključivanja LIDAR sistema sledeće generacije na gotovo svaki novi model do fiskalne 2030. godine.

Kako bi zadovoljio različite potrebe u prevozu različitih zemalja, Nissan će sarađivati ​​s najprikladnijim partnerima na realizaciji novih usluga mobilnosti za efikasniju mobilnost u gradovima, kao i održiviju mobilnost u ruralnim područjima.

Osim tehnološke nadogradnje, Nissan će lokalizovati proizvodnju i nabavku kako bi EV vozila bila konkurentnija. Nissan će proširiti svoj jedinstveni koncept EV Hub, EV36Zero, koji je lansiran u Velikoj Britaniji na ključna tržišta uključujući Japan, Kinu i SAD. EV36Zero je potpuno integrisani proizvodni i uslužni ekosistem koji povezuje mobilnost i upravljanje energijom s ciljem ostvarivanja neutralnosti ugljenika.

Osiguranje održivosti akumulatora u vozilima će takođe i dalje biti prioritet za Nissan na bazi decenja iskustva prenamene i recikliranja s 4R Energy. Kompanija namerava da proširi svoje pogone za obnovu baterija van Japana s novim lokacijama u Evropi tokom fiskalne 2022. godine, te u SAD-u u fiskalnoj godini 2025. Nissanova infrastruktura za obnovu će podržati kružnu ekonomiju u upravljanju energijom, a kompanija ima za cilj da u potpunosti komercijalizuje svoje sisteme i kućni baterijski sistem sredinom 2020-ih. Osim toga, kompanija će do 2026. uložiti do 20 milijardi jena u infrastrukturu za punjenje.

Budući da Nissan povećava svoj tempo inovacija u mobilnosti, namerava da zaposli i više od 3000 radnika u naprednim istraživanjima i razvoju na globalnom nivou, uz nastavak usavršavanja svoje trenutne radne snage. Kompanija će takođe raditi na saradnji širem Saveza da bi omogućila uštedu troškova i zajedničku stručnost u područjima kao što su elektrifikacija, softver i usluge.

Osim plana transformacije Nissan NEXT, kompanija će održati svoje poslovanje dugoročno, s konsolidovanom operativnom maržom iznad 5 posto.

Izvor: Tportal.hr / Nissan

Foto i video: Nissančitanja : 900Komentari