home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Audi Urbansphere concept

Audi Urbansphere je najnovija vizija za budućnost autonomne vožnje. U slučaju novog koncepta Audi se fokusirao na vožnju u gusto naseljenim mega gradovima.

Koncept Urbansphere je rezultat rada Audijevih dizajnerskih studija u Pekingu i Ingolstadtu, a kompanija je čak intervjuisala potencijalne kupce u Kini kako bi saznala da li žele automobil poput ovog, navodi Klix.ba.

Audi Urbansphere concept

Audi je prvo dizajnirao unutrašnjost koncepta, a nakon toga je osmišljen dizajn eksterijera. To je učinjeno da bi se ispunili svi zahtevi potencijalnih kupaca. Svrha ovog vozila je da bude salon na točkovima koji će im pružiti spokojan prostor dok putuju kroz gradsku gužvu.

Audi Urbansphere concept

U unutrašnjosti su četiri sedišta u dva reda. To je omogućilo dovoljno prostora za sedišta koja mogu da se nagnu do 60 stepeni, a tu su i nasloni za noge koji se izvlače po potrebi. Nasloni za glavu su takođe udobni, a poseduju integrisane zvučnike.

Audi Urbansphere concept

Infotainment sistem za putnike na zadnjim sedištima je na ekranu koji se spušta sa plafona, a širok je gotovo koliko i kabina. Putnici mogu zajedno da korisite ekran ukoliko žele da gledaju istu stvar ili da ga podele ako žele da gledaju drugačiji sadržaj.

Audi Urbansphere concept

Kamere za praćenje očiju su aktivne sve vreme, a čak i kad je sedište potpuno nagnuto, jednostavnim pokretima ruku se može kontrolisati celi sistem. Senzori mogu da otkriju da li je osoba pod stresom, a vozilo predlaže aktiviranje aplikacije za meditaciju.

Audi Urbansphere concept

Armaturna ploča se prostire čitavom dužinom vozila i projektuje instrumente na drveni panel, a senzor detektuje dodire korisnika koji na taj način može da ih kontroliše.

Kao i drugi članovi ove porodice Audijevih koncepata, Urbansphere takođe ima autonomne mogućnosti četvrtog nivoa, a to znači da postoje konvencionalne kontrole ukoliko putnik želi da vozi, ali automobil može da se kreće i samostalno. Iz Audija tvrde da bi ova tehnologija mogla da bude na tržištu u drugoj polovini ove decenije.

Audi Urbansphere concept

Urbansphere je ogroman u odnosu na druge Audijeve automobile, dug je 5,51 metar i to mu omogućava najprostraniju unutrašnjost u istoriji brenda. Može se reći da njegova karoserija predstavlja mešavinu kombija i crossovera, estetika eksterijera je minimalistička. Vetorbransko staklo je značajno nagnuto i stapa se s ravnim krovom, dok su bokovi suptilni i vizuelno privlačni.

Audi Urbansphere concept

Nos i rep sadrže trouglasta LED svetla koja mogu da svetle u različitim oblicima. Takođe, ovi elementi mogu da prikazuju poruke drugim učesnicima u saobraćaju.

Koncept je dobio "samoubilačka vrata", a kada se otvore, crveno svetlo se projektuje na tlo, dok se sedišta okreću prema putnicima koji ulaze u vozilo.

Urbansphere je baziran na Audijevoj Premium Platform Electric platformi, poseduje bateriju kapaciteta većeg od 120 kWh, a procenjuje se da njegov domet iznosi 750 kilometara.

Pokreću ga motori na obe osovine koji zajednički isporučuju 396KS i 690 Nm obrtnog momenta.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com

Foto: Audi

U nastavku i nekoliko video priloga: 

čitanja : 968Komentari