home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes-Benz Vision AMG Concept

Želja za luksuznim performansama: Učiniti električnu energiju izvanrednom. Sa Vision AMG, Mercedes je dizajnirao izložbeni automobil koji otelotvoruje viziju za potpuno električnu budućnost.

Mercedes-Benz Vision AMG Concept

Spektakularne proporcije definisane dugim međuosovinskim rastojanjem i naglašene kratkim prepustima, snažnim ramenima, velikim točkovima, prepoznatljivim zadnjim spojlerom i potpisom farova u obliku zvezde - Vision AMG daje emocionalnu izjavu iz svake perspektive. Ovaj izvanredni izložbeni automobil iz Mercedes-AMG-a nudi uvid u potpuno električnu budućnost AMG vozačkih performansi. Ispod zadivljujućeg spoljašnjeg dizajna kupea sa četvoro vrata nalazi se podjednako izuzetna posvećena platforma AMG.EA, koja je trenutno u razvoju u Afalterbahu za modele sa potpuno električnim performansama.

Mercedes-Benz Vision AMG Concept

„Vision AMG u spektakularnom stilu pokazuje kako bi elektrifikacija mogla da izgleda kod Mercedes-AMG-a, ostajući pritom verna estetici brenda. Ekstremne proporcije studije stvaraju fascinaciju i strast za performansama – to je ono što je AMG. Vision AMG je impresivan otelotvorenje dvojnog polariteta brenda - međuigra lepote i izuzetnog. Istovremeno, elementi iz budućnosti, kao što su svetlosni potpisi sa osvetljenom visokotehnološkom rešetkom, naglašavaju progresivnu evoluciju našeg dizajnerskog jezika Sensual Purity“, kaže Gorden Wagener, glavni dizajner Mercedes-Benz Group AG. „Sa svojim kontrastnim modernim površinama i radikalnim proporcijama, ovaj automobil predstavlja sledeći korak u dizajnu, nadograđujući se na VISION EQXX i ide dalje ka luksuzu performansi. Besprekorni tok lepo oblikovanih površina i monolitna skulptura upotpunjuju moćnu estetiku Vision AMG-a. Rezultat je električni superautomobil, ikona stila koja podstiče želju - a to je upravo ono što izdvaja luksuzni sportski automobil."

Mercedes-Benz Vision AMG Concept

Koncept automobil karakterišu tečne, lepo oblikovane površine. Zglobovi i linije zatvaranja su svedene na minimum, a zadnja i bočna stakla su ofarbana u istu Alubeam srebrnu boju kao i sam automobil. Rezultat je ukupan izgled koji pojačava utisak monolitne skulpture.

Mercedes-Benz Vision AMG Concept

Sportske proporcije su posebno očigledne sa strane, a definisane su tehničkim rasporedom - dugačko međuosovinsko rastojanje, oštro nagnut A stub postavljen daleko napred, kratak prednji prepust i nešto duži, aerodinamički optimizovani zadnji prepust. Jasno izražava jezik dizajna Sensual Purity sa karakterističnim znakovima sportskog automobila kao što su široki lukovi točkova i široka, mišićava ramena pozadi.

Mercedes-Benz Vision AMG Concept

Krov se sužava dok se njegova linija elegantno spušta prema zadnjem delu, teče direktno u zadnji spojler. Ukupan efekat je vizuelno fascinantan i aerodinamički povoljan oblik suze, koji nije sličan onome kod VISION EQXX. Senzualna površina i snažno definisana skulptura predstavljaju prepoznatljivi Mercedesov dizajnerski jezik. Slično, težnja brenda ka izvanrednom ostvaruje se kroz radikalne proporcije i oštro isklesani nos ajkule. Vision AMG je zato impresivan primer dvostrukog polariteta dizajnerskog pristupa brenda koji obuhvata „Lepotu i izvanredno“.

Zadnji deo uključuje aktivni spojler koji izdužuje bočni pogled dok istovremeno poboljšava aerodinamiku. Uokviren je precizno isečenim svetlosnim pojasom koji može da prilagodi različite svetlosne instalacije, pružajući efektivan kontrast sa velikim crnim AMG logotipom na zadnjem delu automobila.

Tehnologija Vision AMG-a odaje priznanje spektakularnom dizajnu na mnogo načina. Sve njegove komponente pogona su razvijene u potpunosti od nule: ne samo sama platforma AMG.EA, već i namenska visokonaponska baterija visokih performansi i revolucionarna pogonska tehnologija. Moćno srce Vision AMG-a je njegov inovativni Axial Flux Motor koji je razvila Mercedes-Benzova filijala YASA. Svojim kompaktnim i laganim dizajnom isporučuje znatno više snage od konvencionalnih električnih motora.

Rešetka sa vertikalnim šipkama karakteristična za AMG je zadržana kao prepoznatljiva karakteristika brenda - uprkos činjenici da potpuno električni pogon ne zahteva klasični gril na prednjem delu. Visokotehnološki razvoj prednjeg grila je zato zatvoren, ofarban u boju karoserije i potpuno integrisan u prednji kraj. Kao vizuelna fokusna tačka, rešetka naglašava futuristički izgled Vision AMG-a sa svojim osvetljenim šipkama i trodimenzionalnom spoljašnjom konturom. Trokraka zvezda je istaknuta na haubi - kao na Mercedes-AMG Project ONE.

Potpis prednjih farova upućuje direktno u budućnost. Tri LED elementa formiraju stilizovanu, trodimenzionalnu Mercedesovu zvezdu, obezbeđujući da je brend Mercedesa i AMG-a odmah uočljiv i nepogrešiv danju i noću. Dva fara su vizuelno povezana preko horizontalne trake svetlosti iznad rešetke. Ova svetlosna traka može da prikaže različite animacije - u rasponu od potpisa dobrodošlice do konstantnog svetla. Okrugla svetla pozadi imaju dizajn svetla koji je nov, ali poznat. Sa svake strane, tri LED prstena su pozicionirana u cilindričnim cevima. I ovde male zvezde nude priznanje brendu Mercedes. Za razliku od toga, ekspresivni zadnji difuzor je ofarban crnom bojom.

Direktna veza sa uspešnim Mercedes-AMG Petronas F1 timom je evidentna u daljim vizuelnim detaljima. To uključuje srebrnu farbu sa šarom zvezda velikog formata preko ramena i zadnjih krila, funkcionalne elemente od izloženih ugljeničnih vlakana, aerodinamički dizajn točkova od 22 inča sa aero oblogama, AMG logo i elemente na pragovima i difuzoru u Petronasovim bojama.

Sportski dizajn visoke tehnologije i proporcije koje oduzimaju dah daju Vision AMG-u futuristički karakter. Konfiguracija sa četvoro vrata takođe jasno pokazuje da izložbeni automobil nudi ukus funkcionalnog potpuno električnog sportskog automobila budućnosti. Uprkos baterijskom paketu u podu automobila između osovina, studija se nalazi znatno niže od EQS-a i, zahvaljujući svom inteligentno dizajniranom unutrašnjem podu, nudi dovoljno prostora za četvoro.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 800Komentari