home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Škoda Afriq

Afriq je naziv koji je odabralo 25 učenika Strukovne ŠKODA akademije za osmi ŠKODA studentski automobil, a naglašava važne teme: Rally verzija gradskog SUV modela ŠKODA KAMIQ, koji je razvijen u saradnji sa ŠKODA Motorsport timom, obeležava legendarni reli Dakar u Africi.

Škoda Afriq

Ime ŠKODA AFRIQ takođe je savršen izbor iz još jednog razloga; od početka prošle godine ŠKODA AUTO je odgovorna za sve aktivnosti Volkswagen grupe u Severnoj Africi.

Po prvi put u istoriji tradicionalnog projekta, učenici strukovnih studija zajedno sa ŠKODA Motorsport timom rade na stvaranju osmog ŠKODA studentskog automobila, čime su iskoristili 120 godina iskustva u motosportu. Rally verzija gradskog SUV modela ŠKODA KAMIQ, koja po prvi put služi kao osnova za studentski automobil, dobija izgled vozila koja se takmiče na legendarnom Dakar Rally-ju. Koreni tradicionalnog relija na duge staze leže u pustinjama severne i zapadne Afrike.

Škoda Afriq

Od prvog poteza olovkom, učenici strukovnih studija su sami razvili spektakularno dizajnirane predmete. AFRIQ je dugačak 4.362 milimetra, ima međuosovinsko rastojanje od 2.649 milimetara, a težak je 1.350 kg. Učenici ugrađuju mnoge nove, neobične ideje uz podršku predavača ŠKODA Strukovne škole, inženjera i iskusnih radnika iz područja tehničkog razvoja, dizajna i proizvodnje, kao i po prvi put uz pomoć ŠKODA Motorsport tima. Vođa tima Zdeněk Stanke iz ŠKODA akademije naglašava: „Divno je videti koliko entuzijazma i kreativnosti naši učenici unose u ovaj projekat. U saradnji sa profesorima, koji su potpuno posvećeni našim učenicima i marljivo rade s njima na detaljima, učesnici projekta svake godine smišljaju ideje koje iznenade i stručnjake. Učenici uvek uspevaju da svom automobilu iz snova daju jedinstven karakter.“

Škoda Afriq

Afriq ima pogon na sva četiri točka pozajmljen sa Octavije, a pokreće ga 2,0 litarski turbo benzinac (takođe iz Octavije) sa 190KS i 320 Nm obrtnog momenta, u paru sa sedmostepenim automatskim menjačem s duplim kvačilom.

Škoda Afriq

ŠKODA AUTO vodi Volkswagen Grupu u severnoj Africi

Osmi ŠKODA studentski automobil takođe odražava odgovornost ŠKODA AUTO za regiju Severne Afrike. Nakon Indije i Rusije, češki proizvođač automobila sada je odgovoran za sve aktivnosti Volkswagen grupe u Egiptu, Tunisu, Maroku i Alžiru. Pod vođstvom Arwa Oeljeklausa, kompanija razvija nova tržišta s potencijalom rasta u ovoj regiji od 1. januara 2021. godine. Projekat je jedan od tri glavna prioriteta nove korporativne strategije „NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030“. Pod parolom ISTRAŽI, ŠKODA AUTO nastoji da postane vodeći evropski proizvođač automobila u Indiji, Rusiji i severnoj Africi do 2030. godine.

Arwa Oeljeklaus, rukovodilac ŠKODA AUTO sektora za Severnu Afriku, kaže: „Nazivom novog ŠKODA studentskog automobila AFRIQ i odavanjem počasti korenima relija Dakar na afričkom kontinentu, učenici takođe skreću pažnju na novododeljenu odgovornost ŠKODA AUTO za severnoafričku regiju. Kao u Indiji i Rusiji, takođe želimo da primenimo našu stručnost na regije sa dinamičnim rastom u Africi kako bismo mogli efikasno da iskoristimo postojeće sinergije za Grupu.“

ŠKODA iskustvo na reliju Dakar

KODIAQ je 2018. godine postao prva ŠKODA ikada koja je učestvovala u verovatno najzahtevnijem reliju na svetu. Veliki ŠKODA SUV korišćen je u Južnoj Americi kao vozilo podrške češkom timu BARTH Racing. Nemodifikovani serijski model prošao je gotovo 10.000 kilometara dugu rutu kroz Peru, Boliviju i Argentinu bez ikakvih problema – na visinama većim od 4.500 metara na nekim delovima. 2021. godine na reliju Dakar u kategoriji Classic učestvovao je ŠKODA 130 LR, bivši reli radni automobil iz 1980-ih. Do cilja je stigao nakon više od 7.600 kilometara kroz Saudijsku Arabiju, slaveći etapnu pobedu i nekoliko trećih mesta.

Polaznici Strukovne ŠKODA škole u Mladá Boleslav planiraju, razvijaju i grade spektakularni koncept automobil svake godine od 2014. godine. Projekat studentskog automobila jedinstvena je inicijativa u Češkoj i pruža kvalifikovanim budućim radnicima priliku da pokažu svoje talente i sposobnosti u saradnji sa stručnjacima iz proizvodnog, dizajnerskog i drugih sektora kompanije. To učenicima daje uvid u mnoga različita područja. Uče da rade na projektima kao deo tima, kombinuju planiranje i praktičnu upotrebu i prezentuju svoj rad članovima Uprave. Studentski automobil jedan je od najvažnijih projekata ŠKODA akademije i impresivno pokazuje visok kvalitet obuke u Strukovnoj školi u Mlada Boleslav, koja je osnovana 1927. godine.

Izvor: Škodačitanja : 731Komentari