home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagen Fox SUV

U Volkswagenu su svojevremeno eksperimentisali i idejom SUV-a baziranog na modelu Fox.

Koncept sa slika datira iz 2007., dakle iz godine kada je Volkswagen na tržište izbacio prvu generaciju Tiguana.

Bivši Volkswagenov dizajner Luiz Veiga je sada otvorio svoju kolekciju beleški o konceptima koje je kreirao za kompaniju. A Veiga kaže da je ova studija pokazivala izgled potencijalnog malog SUV-a baziranog na Foxu tog vremena.

Volkswagen Fox SUV

Rezultat je bio automobil sa veoma ravnom i kvadratnom siluetom koja se odlikovala  određenom robusnošću. Takođe je imao krovne nosače i visoka zadnja svetla da bi se stvorio utisak visine. Međutim, može se primetiti i da je postavljen na 15-inčne točkove koji su korišćeni na Foxu.

Volkswagen Fox SUV

Slike su snimljene 2007. godine u studiju Volkswagen Design Potsdam u Berlinu: "Bio sam odgovoran za tržišta u razvoju i napravio sam ovaj predlog SUV-a na platformi Foxa. Bio sam potpuno siguran da će SUV-ovi biti veoma dobro prihvaćeni, posebno na tržištima kao što su Južna Amerika i Azija, ali mislim da sam ponovo poranio."

Volkswagen nije pokazao interesovanje, ali je ideja završila kod Kije, koja je zatim razvila Soul. U stvari, linije Fox SUV-a snažno podsećaju na karavan sa visokim krovom iz Južne Koreje koji je izašao na tržište nekoliko godina kasnije. Takođe treba imati na umu da je u to vreme VW nudio minivan modele bazirane na kompaktnim automobilima, kao što su Golf i srodni Golf Plus. Ali Veigini napori nisu bili sasvim uzaludni ni unutar VW grupe, jer su završili na ulicama kao Škoda Yeti.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rs

Foto via Luiz Veigačitanja : 538Komentari