home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Aston Martin DBR22

Aston Martin je izabrao Nedelju automobila u Montereju 2022. da bi po prvi put otkrio spektakularni DBR22: koncept dvoseda sa V12 motorom, koji slavi izuzetnu krvnu lozu ovog brenda sportskih trkačkih vozila sa otvorenim kokpitom.

Kreiranje DBR22, predstavljenog u Kaliforniji, najnoviji je u dugom nizu izvanrednih projekata kojima se stručno rukovodi interna divizija, Q by Aston Martin, koja ove godine slavi deceniju proizvodnje ekskluzivnih automobila.

Aston Martin DBR22

Spajajući klasičnu umetnost izrade karoserija sa naprednim materijalima i najsavremenijim proizvodnim tehnologijama, DBR22 je savršen spoj čistoće dizajna, inženjerske preciznosti, performansi i istinske strasti. Savršena proslava Q by Aston Martin i njegovog neograničenog potencijala. Sve podvučeno saznanjem da je to jedan od najređih Aston Martina u bogatoj 109-godišnjoj istoriji marke.

Aston Martin DBR22

Sa klasičnim proporcijama i besprekornim, mišićavim oblinama, DBR22 bez stida govori o tradiciji - posebno o Aston Martinovoj liniji vrhunskih dvoseda sa otvorenim kokpitom kao što su DBR1 i DB3S - ali to izražava dinamičnim novim pristupom ovoj temi.

Koncept dizajna DBR22 predstavlja potpuno novu karoseriju dizajnera iz Aston Martina. Njegova izuzetna forma napravljena od karoserije kreirana je od minimalnog broja karoserijskih panela kako bi se stvorilo više izvajano, mišićavo prisustvo. Rezultat je glatka i laka mešavina izuzetne drame i elegancije, sa nekoliko jedinstvenih karakteristika dizajna.

Posebno vredna pažnje je potpuno nova prednja maska koja uključuje jedinstveni dizajn od ugljeničnih vlakana. Ovaj dizajn je inspirisan direktno iz DBR1 i DB3S, dajući jedinstveni identitet; onaj koji jasno crpi iz nasleđa Aston Martina, ali koristi ovu inspiraciju da stvori istinski savremeni dizajn.

Hauba ima dramatičan otvor potkovice, uvučen da bi pomogao protok vazduha iz 5,2 litarskog V12 Twin-Turbo motora koji se nalazi ispod njega. Ova duga, neprekinuta linija haube privlači vaše oko ka kokpitu, preko niskog deflektora vetra i delikatnih retrovizora, koji su montirani na vrhove vrata na vitkim krakovima od ugljeničnih vlakana.

Aston Martin DBR22

Unutar lukova točkova je set potpuno novih 21-inčnih aluminijumskih felni, sa jedinstvenim dizajnom sa 14 krakova kreiranim posebno za DBR22.

Kokpit DBR22 nastavlja fuziju klasičnog i savremenog pristupa sa mnogim jedinstvenim komponentama i širokom upotrebom kože i izloženih ugljeničnih vlakana. Sa arhitekturom definisanom potpuno novom kontrolnom pločom i elegantnim infotainment displejima, postavlja ton čistom, nenatrpanom okruženju.

Koža koja prekriva savremenu kontrolnu tablu, kao i sedišta od ugljeničnih vlakana stvaraju privlačnu notu unutrašnjosti.

Aston Martin DBR22

Pozadi, koncept DBR22 ima nepogrešivu horizontalnu svetlosnu grafiku zahvaljujući tankoj svetlosnoj traci pune širine napravljenoj specijalno za ovu primenu.

Zajedno sa integrisanim difuzorom i parom izduvnih cevi velikog prečnika, DBR22 ima neverovatno prisustvo na putu, savršeno hvatajući sirovu emociju iskustva vožnje.

Zahvaljujući izuzetno snažnom 5,2 litarskom V12 Twin-Turbo motoru (u paru sa 8-stepenim automatskim menjačem), DBR22 podržava svoj izvanredan izgled performansama koje oduzimaju dah; 715KS i 753 Nm pa DBR22 iz mesta do 60 milja na sat (96 km/h) ubrzava za samo 3,4 sekunde i može do maksimalnih 319 km/h.

Pažnja je takođe posvećena strukturi šasije DBR22. Jedinstveni prednji i zadnji paneli dodatno povećavaju torzionu krutost, sa prilagođenom kalibracijom za adaptivne amortizere koja pruža preciznost i gipkost za kontrole karoserije i prefinjenosti vožnje koja će DBR22 učiniti apsolutnim užitkom u vožnji - na putu ili trkačkoj stazi.

Priredio: Ivan Mitić - Autoblog.rsčitanja : 566Komentari