home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Dacia Manifesto Concept

Dacia predstavlja svoj najnoviji konceptni automobil: Manifesto je savršeno otelotvorenje vrednosti marke. To je esencijalno vozilo sa robusnim i ekološki pametnim dizajnom koji će vas brzo osvojiti na svim frontovima.

Sa ovim konceptnim automobilom, produbljujemo vezu sa prirodom, stvarajući lak i pristupačan način za uživanje na svežem vazduhu, bilo da je u pitanju posao ili zabava.

Dacia Manifesto Concept

Manifesto je izrazito kompaktan i potpuno otvoren SUV, u kome se putnici mogu stopiti sa prirodom. Ovaj lagani, tihi saputnik daje prednost agilnosti iznad brzine. Sa ovom vrstom vozila, možete lako da dostavite zalihe u planinska skloništa ili posetite objekat na otvorenom.

Dacia Manifesto Concept

Manifesto neće biti dostupan u prodaji, ali prikazuje sve naše inovacije, uključujući i one već prisutne na nekim našim modelima te uskoro dostupne na celoj paleti proizvoda kao i one koje će uskoro biti lansirane ili pak one koje istražuju nove ideje koje će biti otkrivene u godinama koje dolaze.

Dacia Manifesto Concept

Konceptnim automobilom MANIFESTO Dacia je još jednom dokazala da joj nema premca kada je reč o esencijalnim, kul, robusnim, pristupačnim i ekološki efikasnim automobilima. Novi koncept je sredstvo za testiranje inovativnih rešenja. Pri tome je povezan sa prirodom, ekološki prihvatljiv i opremljen revolucionarnim funkcijama koje će u budućnosti zaživeti i u Dacijinim serijskim modelima. Ali nije reč o prototipu nekog budućeg modela. Dacia ovim konceptom poručuje svojim kupcima, koji sve više vole da borave u prirodi, da namerava da ostane uz njih kao i da radi na povećanju vrednosti i kvaliteta koji njena vozila čine tako uspešnim.

Esencijalan i kul

Konceptni automobil MANIFESTO menja pojam esencijalnog automobila, pružajući još jednostavnije i autentičnije iskustvo. Putnici su u direktnom kontaktu sa okolinom, što znači da na vozilu nema vrata, prozora kao ni vetrobranskog stakla! Uronjeni ste u prirodu. A kada uživate u aktivnostima na otvorenom, ništa se ne može uporediti sa praktičnošću radne ploče koja zamenjuje poklopac prtljažnika.

Putnici imaju osećaj još prisnije veze sa prirodom i istovremeno ostaju u kontaktu sa spoljašnjim svetom zahvaljujući uslugama za pametne telefone: Dacijin jednostavan, efikasan i ekonomičan pristup pod nazivom Bring-Your-Own-Device ("Ponesi svoj uređaj") omogućava putnicima da u potpunosti integrišu svoj pametni telefon u vozilo i povežu ga sa putnim računarom. Ovaj sistem je već dostupan u nekoliko modela marke i na dalje će nastaviti da se razvija u budućnosti.

Dacia Manifesto Concept

Konceptni automobil MANIFESTO uvodi još jednu revolucionarnu funkciju koja će se ugrađivati u buduće modele: YouClip, krajnje jednostavan sistem za sigurno pričvršćivanje niza praktične i modularne opreme. A s obzirom da kod Dacije „kul” i „praktično” često idu ruku pod ruku, putnicima će na raspolaganju biti i jednostruko prednje svetlo koje se može odvojiti i upotrebljavati kao snažna ručna svetiljka. Jer zašto biste imali dva svetla, kada vam jedno pruža sasvim dovoljno osvetljenje?

Dacia Manifesto Concept

Robustan i stvoren za aktivnosti na otvorenom

Dacijina vozila su poznata po izdržljivosti i pouzdanosti. Duster, Jogger i Sandero Stepway su samo neki od modela na koje kupci željni avantura itekako mogu računati. Koncept MANIFESTO tu ne staje, već ide korak dalje i pozicionira se kao posrednik između ljudi i prirode. Konceptni automobil MANIFESTO ima sve prednosti terenca, uključujući i pogon na sva četiri točka, izdašan razmak od tla, velike točkove i karoseriju koja odoleva i najzahtjevnijim terenima.

Dacia Manifesto Concept

Osim toga je vodootporan: njegova unutrašnjost se može očistiti mlazom vode. Odvojive presvlake sedišta u trenu se pretvaraju u vreće za spavanje. Krovni nosači mogu prevesti sve vrste tereta, s obzirom da se njihove prečke mogu konfigurisati na različite načine. (Dacia se već uzdigla iznad svih svojim inovativnim modularnim krovnim nosačima za Sandero Stepway i Jogger, koji će uskoro postati dostupni i za Duster). Namenska i mobilna baterija puni se preko obične utičnice, pretvarajući konceptno vozilo MANIFESTO u izvor električne energije za aktivnosti na otvorenom.

Ekološki orjentisano i pametno vozilo

Marka ovim konceptom predstavlja viziju vozila sa minimalnim negativnim uticajem na okolinu. Kompaktan je i lagan pa troši manje energije. Ovakvi napori za postizanjem efikasanosti sežu u daleku prošlost Dacije. Jogger je, na primer, 300 kg lakši od konkurentnih sedmoseda. Veliki deo karoserije koncepta MANIFESTO je izrađen od recikliranog materijala Starkle® sa „pegastim” efektom, proizvedenog od obrađenih polimera.

U unutrašnjosti su takođe upotrebljeni prirodni materijali, kao što je obloga kontrolne table od plute. Ukrasni hromirani detalji nisu korišćeni, baš kao ni i u najnovijim Dacijinim modelima. Nevazdušne gume ovog koncepta su još jedna inovativna karakteristika čiji je cilj zaštita prirodne sredine, a pored toga i ušteda. Njihovo osnovno načelo je trajnost: ove gume su neprobojne i dugovečne koliko i samo vozilo.

- Mi u Daciji volimo da stojimo čvrsto na zemlji. U razvoju i istraživanju novih ideja nismo želeli da se ograničimo na 3D simulacije, već da ih delomično realizujemo i vidimo kako izgledaju u stvarnosti! Osim što je dizajnerski predmet, konceptni automobil MANIFESTO odražava našu viziju i objedinjuje brojne inovacije, neke su ekstremne kad govorimo o njihovoj primeni, ali i dalje ostaju pristupačne kupcima. A neke od njih će zaživeti u budućim modelima marke Dacia - kaže David Durand, direktor Odeljenja za dizajn, Dacia.

- Želimo da ponudimo čitav niz proizvoda koji naglašavaju obećanje naše marke, što znači da ćemo se fokusirati na ono što je kupcima zaista bitno u vozilu i prilagoditi modele aktivnostima na otvorenom. Osim na modelima, trenutno radimo na inovativnim funkcijama koje još više odgovaraju potrebama i životnom stilu naših kupaca. Konceptni automobil MANIFESTO nam pritom služi kao laboratorija za testiranje i razradu novih ideja. Verzija koju danas vidite će nastavit da se razvija uporedo sa našim istraživanjima. Zbog toga ne propustite naše buduće modele: biće još pametniji, još prilagođeniji aktivnostima na otvorenom i još više Dacia - objašnjava Lionel Jaillet, predsednik Odeljenja za performanse proizvoda, Dacia.

PR saopštenje

U nastavku i video prilozi:čitanja : 427Komentari