home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mazda Vision Study Model

Mazda otkriva novi koncept uporedo sa svojim novim planovima do 2030. godine.

Vision Study Model najavljuje Mazdin budući dizajnerski jezik i nagoveštava kako bi mogala da izgleda sledeća generacija MX-5, a možda i neki novi Mazdin sportski coupe.

Mazda Vision Study Model

Japanci za sada nisu saopštili konkretne detalje o Vision Study Modelu.

Mazda je inače danas predstavila plan investiranja 10,6 milijardi dolara za elektrifikaciju svojih vozila, uz napomenu da takođe razmatra ulaganje u proizvodnju baterija.

Kompanija je podigla cilj prodaje električnih vozila (EV) na do 40% svoje ukupne globalne prodaje do 2030. godine, pošto proizvođači automobila širom sveta troše milijarde dolara na povećanje proizvodnje baterija i električnih vozila suočenih sa strožim ekološkim propisima. Investicioni plan Mazde prati slične ovogodišnje najave rivala kao što su Toyota i Honda.

„Promovisaćemo lansiranje potpuno električnih vozila i razmotriti ulaganje u proizvodnju baterija. Procenjujemo da će udeo električnih vozila u Mazdinoj globalnoj prodaji porasti na između 25% i 40% od 2030. godine“, navodi Mazda u saopštenju.

Prethodni cilj prodaje električnih vozila je bio do 25% do 2030. godine. Nova prognoza je u skladu sa trendom industrije, pri čemu konsultantska kuća Deloitte očekuje da će prodaja električnih vozila činiti oko 32% ukupne globalne prodaje novih automobila do 2030. godine.

Kao deo plana, Mazda najavljuje da će uvesti električne modele u „drugoj polovini faze 2“ koju je identifikovala kao period između 2025. i 2027. Planira se lansiranje potpuno električnih vozila u punom obimu između 2028. i 2030. godine, saopštila je kompanija.

Japanski proizvođač automobila navodi da se dogovorio o saradnji sa sedam kompanija, uključujući proizvođača električnih komponenti Rohm Co, na zajedničkom razvoju i proizvodnji električnih pogonskih jedinica. Rukovodioci kompanije su takođe istakli da je Mazda postigla sporazum o snabdevanju sa proizvođačem baterija Envision AESC na ograničeni period između 2025. i 2027. godine.

Priredio: Ivan Mitić - Autoblog.rsčitanja : 290Komentari