home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
BMW AVT concept

Aerodinamika vozila je i ranije bila izuzetno važna a ne samo danas. S obzirom na to da električna vozila čine sve veći deo novih automobila, proizvođači automobila nastoje da ih učine što aerodinamičnijim kako bi maksimizirali njihov doseg.

Kompanije rade decenijama na smanjenju koeficijenta otpora vazduha, delimično koristeći i ekstremne koncepte. Sa AVT konceptom, BMW je već 1981. godine pokušao da pokaže veoma aerodinamičan dizajn.

Šef dizajna BMW-a, Domagoj Dukec, pretraživao je arhive marke i pronašao ove retke slike AVT-a za Instagram post. Nazvao ga je “jednim od najmisterioznijih konceptualnih vozila u istoriji BMW-a”. Prema njegovim rečima, kompanija ga je napravila kako bi imala nešto uzbudljivo za novi vazdušni tunel marke koji je tada otvoren. AVT označava “Aerodinamički Versuchsträger” (Aerodinamički probni model).

BMW AVT concept

Budući da je bio čist dizajnerski model, nije imao pogonski sklop ili unutrašnjost. Bio je jednostavno skulptura za testiranje u vazdušnom tunelu.

Dukecov post je takođe zanimljiv jer sadrži i skice i fotografije AVT-a. Automobil se gotovo nije promenio prilikom prelaska sa crteža na trodimenzionalni model.

BMW AVT concept

Ono što je takođe interesantno je da oblik BMW-a ima neke sličnosti sa modelom Volkswagen XL1. Deljeni su elementi poput glatke stilizacije i obloga iznad zadnjih točkova. Kada konstruišete vozilo sa ciljem maksimiziranja aerodinamike, ovo je silueta kojom to postižete. Za razliku od AVT-a, XL1 je proizveden u ograničenom broju i isporučivan je od 2014. godine.

Lepa vest je i da je BMW AVT koncept sačuvan, što nije slučaj sa mnogim prototipovima. Posle 1981. godine, nije više nigde prikazivan. Bio je samo model od materijala za izradu prototipa, pa nije bio stvarno prikladan za druge aktivnosti.

Nažalost, BMW nije bio u mogućnosti da obezbedi fotografije kako AVT izgleda danas. Možda će jednog dana isplivati iz dubina arhiva…

Izvor: Magazinauto.com

Foto: BMWčitanja : 711Komentari