home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Politika.rs

I jedna i druga mogućnost za nabavku automobila ima prednosti, ali i mana o kojima valja dobro razmisliti

Kupovina automobila oduvek je izazov. Iako su u poslednje vreme novi automobili veoma pristupačni u odnosu na aktuelne plate, malo ko ima mogućnost da ga kupi za gotovinu. A postao je preka potreba.

Iza nas je godina u kojoj je mnogo automobila oduzeto zbog neizmirivanja obaveza. Svejedno da li zbog kredita ili lizinga. Rezultati ankete sprovedene na stranicama Banke:online pokazali su da veliki broj građana, ipak, razmišlja o ovim kreditima.

Koje su razlike između uzimanja automobila na kredit ili na lizing? Šta je povoljnija opcija i o čemu bi trebalo voditi računa?

Najpre, dokumentacijaje u oba slučaja veoma slična. Razlika se ogleda u tome što je za auto-kredite kod većih iznosa neophodan žirant, dok kod lizinga jemac nije potreban za fizička lica.

Najznačajnija razlikaizmeđu lizinga i kredita jeste vlasništvo nad vozilom. Kod kredita, vlasnik vozila je fizičko lice, odnosno korisnik kredita, dok je kod lizinga vozilo u vlasništvu lizing kompanije do trenutka otplate poslednje rate, kada se ono prenosi na fizičko lice. Ono što je ovde bitno pomenuti

jeste da je vlasništvo nad vozilom važna stavka prilikom registracije vozila, jer se razlika u ceni ogleda upravo u tome ko je vlasnik, da li fizičko lice ili pravno.

Najvažnija stavka koja je i odlučujuća prilikom odabira kredita, odnosno lizinga jesu kamatne stope. Iako lizing kompanije uglavnom nemaju objavljene kamatne stope, u većini slučajeva je dostupan proračun rate, tako da se može doći do potrebnih informacija.

O tome najbolje govori primer za kupovinu automobila u vrednosti od osam hiljada evra na 36 meseci, sa učešćem od 20 odsto, indeksacija u evrima.

Kao što se može videti, nema mnogo razlike, zaista sve zavisi od finansijske institucije. Kakva je situacija sa kamatnim stopama za auto-kredite pogledajte u nastavku.

Upoređivali smo situaciju od pre dve godine i sada. I u ovom primeru sve zavisi od banke. Dok su neke banke smanjivale kamatnu stopu, druge su je povećavale, treće su ih zadržale na istom nivou. Dakle, ovo je jedan od onih finansijskih proizvoda koji su aktuelni samo u vreme trajanja Međunarodnog salona automobila u Beogradu i gde se banke potrude da svoju ponudu predstave što primamljivije. Tada su aktuelne akcije i od stane proizvođača i od strane banaka i od strane davalaca finansijskog lizinga. Iz svega pomenutog proizlazi da se za kupovinu novog automobila, bilo na kredit bilo na lizing, najbolje odlučiti za vreme tog sajma, jer tada je ušteda velika, jedino je pitanje da li nam potrebe dozvoljavaju čekanje do narednog održavanja Sajma.čitanja : 3417Komentari

Pliću ekonomsku analizu ovih dilema odavno nisam čitao. Nije sve samo u kamati. U oba "posla" postoji toliko skrivenih rizika i troškova, da zaista treba biti veoma hrabar ( pa i malo lud ) čovek da se u tako nešto upustiš

Autor Moron 30 Apr 2011, 18:14

@Moron
I Ja tako razmišljam, postoji milion malih zamki na koje hvataju banke što zbog planski napisanih ugovora koje neki klijenti ne mogu da rastumače ili ne citaju ugovor do kraja, jer vecina potpise, a da i ne procita. Banke su sebe ogradile u svakoj mogucoj situaciji koja moze nastati kasnije i ako dodje do nekog spora zna se ko ce to namiriti, pa onaj ugovor samo budala moze potpisati kad procita do kraja. Ja licno nikad ne bi kupio automobil na kredit uvjek do sad je bilo kao i kod mog starog koliko imam u kesu za te pare gledam pa bio to yugo onda yugo. Ono sto je veoma bitno je da na automobilu uvjek gubis i zato ko nema previse kesa mislim da se ne treba razbacivati na automobil, sto kod nas nije tako. Ja sam znao covjeka koji je zamijenio stan za A8 onda mozes misliti doklen to ide.

Autor Dakara 30 Apr 2011, 22:15

Zbog loseg stanja u drzavi (visoka stopa infacije, visoka referentna kamatna stopa itd.), kod nas su krediti veoma nepovoljni. Tako da bih licno jedino uzeo kredit za nekretninu, jer se za ista ne moze drugacije kupiti. Kupiti automobil na kredit/lizing je velika glupost. Na kraju vas automobil od 10k evra izadje skoro 15. Osiguranje je obavezno-sto je dodatni trosak (ako banka kaze da je to njen trosak, onda vam osiguranje naplacuje kroz kamatu). Bolje je strpiti se 3 godine, pa kupiti automobil u kesu bez brige i jos da ostane para za malo dodatne opreme i odlazak na letovanje.

Autor Marko 01 Maj 2011, 07:22

@Dakara
Znam i ja takve idiote. Po NS-u ih ima koliko hoces. Dodju do nekih para ili naslede nekretnine, pa kupe skup automobil, a za godinu dana nemaju ni za registraciju.

Autor Marko 01 Maj 2011, 07:28

Kao i uvek keš.

Autor Dejan L 01 Maj 2011, 10:33

ITT sirotinja koja nema para za dobar auto

Autor b 01 Maj 2011, 13:01