home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vožnjom Fijata 500L na metan već posle četiri do pet godina ili 40 do 50 hiljada kilometara može da se uštedi i kompletna vrednost automobila

Alternativna goriva su u našoj zemlji decenijama odomaćena ne zbog ekološke svesti građana već zbog velikih ušteda u eksploataciji vozila. Fijat pokušava da vozačima i kompanijama dodatno uštedi novac verzijama svojih modela na metan, koji u parama izađe skoro duplo jeftinije u odnosu na TNG.

Za sajam je pripremljena ekološka akcija “Big Eco Deal” tokom koje uz reciklažu starog vozila mogu da se nabave “tipo” i “500L” po cenama već od 9.990 evra. To nije sve, pod istim uslovima važi akcija i za “500L” na metan, odnosno zemni gas.

Na štandu je izložen primerak koji sa dodatnom opremom Mopar u vidu krovnih nosača, patosnica u prtljažniku i kabini (u vrednosti od oko 470 evra) sve zajedno košta 12.990 evra.

To je vrlo zanimljiva ponuda, s obzirom da je dvocilindrični “tvin er” motor od 900 kubika sa 80 “konja” sam po sebi skup.

Mi smo imali prilike da testiramo ovaj auto još pre dve godine i tada smo imali samo pozitivna iskustva. U vožnji se gotovo i ne oseća gubitak snage zbog metana koji ima nešto manju kaloričnu vrednost u odnosu na benzin.

Iako ima samo 80 “konja”, motor uopšte nije slab i ni u jednom trenutku se nismo osetili inferiornim u odnosu na druge učesnike u saobraćaju.

Današanja računica kaže da 100 kilometara sa “fijatom 500L CNG” košta svega 3,1 evro. To je posebno zanimljivo kompanijama za flote, s obzirom da, prema rečima gospodina Borisa Čučkovića, direktora marketinga kompanije FCA, mogu da uštede vrednost kompletnog automobila u periodu od četiri do pet godina i već posle pređenih 40 do 50 hiljada kilometara.

O ekološkim prednostima metana kao goriva ne treba trošiti reči. Emisije azotnih oksida i ugljen-dioksida su drastično manje spram ostalih goriva.

Nije problem ni sa točenjem. U odnosu na zemlje u okruženju, Srbija čak ne stoji tako loše sa brojem pumpi koje toče metan, koje su raspoređene širom zemlje.

Izvor: Magazinauto.comčitanja : 3064Komentari

"Vožnjom Fijata 500L na metan već posle četiri do pet godina ili 40 do 50 hiljada kilometara može da se uštedi i kompletna vrednost automobila"

Dok se uštedi na vrednosti automobila, cena spadne.

Kada će redizajn 500l?

Manite se metana. To se može odraditi u svakom bolje opremljenom servisu.

Nego zašto FCAS više ne objavljuje svakog meseca prodajne rezultate?

Kako je prošao prvi kvartal po broju prodatih 500l i koliki je promet ostvaran za prva 3 meseca ove godine?

Autor Zastava 01 Apr 2017, 16:29