home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

1949. godina je bila važna za Sovjetski Savez jer je Staljin slavio svoj 70. rođendan, a zemlje istočnog bloka su se utrkivale u tome ko će lideru svetske super sile pokloniti što vredniji poklon.

Čehoslovačka nije bila izuzetak u tome, a za poklon ostarelom diktatoru izabran je automobil. Između brendova Škoda, Aero i Tatra, izabran je luksuzni model Tatra 600 Tatraplan, koji se isticao svojim pomalo neobičnim dizajnom.

Dizajn je remek-delp Jozefa Sodomke, poznatog po svojim kabriolet kreacijama, pa je takav bio i 600 Tatraplan. Međutim, veliki problem su bile njegove linije, koje su više odgovarale limuzini nego kabrioletu, pogotovo na zadnjem delu.

Manji dizajnerski problemi su rešeni uz pomoć Jožefa Žihe, koji je nadgledao radove na kabrioletu, uključujući i promene na zadnjim blatobranima, integraciju žutih maglenki u masku, kao i konačan odabri "slonovača bele" boje. Enterije je, u skladu sa simbolikom komunizma, bio crvene boje.

22. decembra 1949. godine, predsednik Čehoslovačke, Antonin Zapotocki, lično je komitetu za obeležavanje Staljinovog rođendana predao automobil, uz brojne druge poklone. Nažalost, do dana današnjeg je ostalo nepoznato da li se lider SSSR-a ikada vozio u njemu.

Automobil je nekoliko meseci kasnije izložen u Politehničkom muzeju u Moskvi, gde je ostao do 1955. 30 godina nakon što je poklonjen Staljinu, 1979, vraćem je nazad u Čehoslovačku, gde je kao unikatni mode mesto našao u Tatrinom muzeju.

Preuzeto sa: Autoportal.rsčitanja : 2064Komentari