home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
suzulight

Iako je počela sa radom još 1909, kompanija Suzuki u prvih pola veka nije se dovodila u vezu sa automobilima.

Kompaniju Suzuki osnovao je početkom 20. veka Mičio Suzuki, kao fabriku za proizvodnju tekstilnih razboja. Iako je Suzuki poslovao sa uspehom zahvaljujući dinamičnom razvoju tekstine industrije i novom tipu razboja koji je kompanija konstruisala i izvozila širom sveta, Mičio Suzuki želeo je da proširi svoj biznis i na druge delatnosti. Procenio je da će auto-industrija, koja je između dva svetska rata beležila značajan rast, doživeti još veću ekspanziju u narednim decenijama, pa je 1937. započeo razvoj sopstvenog automobila. U naporima da konstruiše motorno putničko vozilo prekinuo ga je Drugi svetski rat, a automobil je u fokus kompanije ponovo došao tek u 1950-tim godinama, nakon što je Suzuki već započeo da izrađuje motocikle.

Kao rezultat želje da japanskom tržištu ponudi sopstveni model automobila, Suzuki je 1955. lansirao Suzulight. Ipak, ti prvi automobili nisu nosili oznaku Suzuki, sve do 1965. i pojave modela Suzuki Front 800, već su svi bili poznati samo pod nazivom Suzulight.

Prvi Suzulight bio je mali, lagan i jeftin za održavanje i postavio je temelje za buduće Suzuki automobile, a kompanija je kasnije postala poznata kao specijalista za proizvodnju malih putničkih vozila.

Prvi Suzuki imao je dužinu 2.990 mm, širinu svega 1.295 mm i visinu od 1.400 mm, dok masa praznog vozila nije prelazila 500 kg. Konstruisan da bude lak za vožnju i održavanje, ali i jeftin na tržištu, Suzulight je za pogon koristio dvotaktni, dvocilindarski motor zapremine 360 ccm, koji je proizvodio 16 konjskih snaga.

U početku je mesečno izrađivano svega 3-4 automobila, a 1956. mesečna proizvodnja dostigla je 30 jedinica.Pretpostavlja se da je do danas sačuvano svega par originalnih Suzulight automobila, od kojih se jedan čuva u Suzukijevom muzeju u gradu Hamamacu, u Japanu.

Šest decenija posle ulaska u automobilsku industriju, Suzuki je izrastao u globalnog proizvođača motronih vozila u čijim se fabrikama godišnje napravi preko 3 miliona automobila.

Izvor: B92.net

Foto: Suzukičitanja : 722Komentari