home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mini

Mini, legendarni britanski mališan, koga je 1959. konstruisao Alec Issigonis, genijalnim konceptom je uneo revoluciju u gradski saobraćaj, proizvodio se punu 41 godinu, a zatim je dobio naslednika pod nemačkom kapom…

U maju 2000. je BMW, od 1994. vlasnik ostataka britanske autoindustrije, napravio veliki rez, rešivši se svega što mu iz tog portfelja nije bilo potrebno. Između ostalog prodao je postrojenje Rovera u Longbridgeu i premestio proizvodnju novog modela Mini u Cowley.

Ponovo nezavisnom MG Roveru je dozvoljneo da nastave s proizvodnjom starog, originalnog modela Mini sve do 4. oktobra 2000.

Tog dana je cela jedna era privedena kraju dok je nadzornik proizvodne trake Geoff Powell odveo s trake crveni Mini Cooper Sport 500 (poslednji od ukupno 5.378.776 Minija), s pevačicom Lulu.

Slavni britanski mališan dugačak 305 cm je ponudio neverovatnu prostranost, zahvaljujući sandučastom obliku, poprečno postavljenom motoru, prednjem pogonu, 10-inčnim točkovima u uglovima karoserije…

Mnoge osobe vezane za istoriju Minija su tada bile prisutne, ali John Cooper je zbog bolesti morao da izostane, a preminuo je nedugo nakon toga, 24. decembra 2000.

Izvor: Autoportal.hrčitanja : 250Komentari