home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lada Niva

Danas ne mogu da se mere sa Ferarijem ili Rols Rojsom, ali u vreme kada su proizvedeni ovi automobili su bili najnovije slovo automobilske tehnike.

1. VAZ-2121 Niva, 1977

Jedan od najuspešnijih ruskih automobila svih vremena "rođen" je 5. aprila 1977. godine. Ovaj terenac je napravljen specijalno kako bi zadovoljio potrebe ljudi u ruralnim predelima. Njegova mala dužina i pogon na četiri točka daju mu prednost u vožnji po neuređenom terenu, a upravo to je bilo potrebno Sovjetskom Savezu.

Ispostavilo se da ovakvo vozilo nije potrebno samo Rusima. Nova Lada Niva odmah je postala međunarodna senzacija i prodavala se u inostranstvu više nego bilo koji drugi Ladin model ikada.

Tajna njenog uspeha krije su jednostavnosti: auto je izdržljiv i može se lako popraviti u slučaju potrebe. Jednako dobro se kreće po neuređenim i gradskim putevima, što je kombinacija koju je teško postići. Lada Niva je danas terensko vozilo sa najdužom karijerom koje su još uvek proizvodi u originalnom obliku.

Običan posmatrač danas može da vidi stare i nove Lada Nive u skoro svakom delu sveta. Auto se pojavljuje i u nekoliko filmova kao što su "Dosije Korzika" i "Mehaničar: Povratak". Danas nosi zvaničan naziv Lada 4x4.

Kompletan članak na sajtu Russia Beyondčitanja : 4795Komentari