home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagen Öko-Polo

Mnogi entuzijasti su upoznati s Volkswagenovim modelima. Ali čak ni fanatici s desetinama automobila marke Volkswagen u svojoj ličnoj kolekciji, sasvim sigurno nikad nisu čuli za Öko-Polo – prototip iz 1988. godine s retro duginim prugama na vratima.

Prototip je dizajniran da može da vozi 100 km sa samo 3 litre goriva, što ga čini ultra ekonomičnim automobilom u to vreme. U stvari, nemački naziv Öko-Polo u prevodu znači Eco-Polo. Imao je dvocilindrični dizel motor s direktnim ubrizgavanjem i G40 kompresor, piše Automania.hr.

Volkswagen Öko-Polo

Dva cilindra su imala zapreminu 858 ccm, a pena otporna na toplotu je zatvorila motorni prostor kako bi smanjila buku i vibracije motora. Nakon godinu dana testiranja 1988. godine, serija od oko 50-75 Öko-Polo prototipova je napravljena, automobil međutim nikada nije serijski proizveden zbog visokih troškova proizvodnje, ali je pomogao budućim modelima da postanu efikasniji.

Volkswagen Öko-Polo

Novorazvijene tehnologije Öko-Pola su postepeno implementirane u druge modele Volkswagena. Čak ni Volkswagenov muzej u Wolfsburgu nema Öko-Polo prototip.

Izvor: Automania.hrčitanja : 458Komentari