home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lada Wankel

Kasnih šezdesetih Rusi, odnosno Sovjeti, posmatrali su šta se dešava u zapadnom delu Evrope, a njihovu inženjersku maštu su posebno golicali rotacioni motori. Manjih, kompaktnijih dimenzija, omogućavali su i smanjenje pokretnih delova i delova – uopšteno.

Po dobrom, starom kineskom pravilu, ako ne možeš biti prvi, a dobro je – kopiraj! Nisu Rusi pitali nikoga u NSU-u da li mogu da pozajme ovaj koncept. Oni su ga jednostavno preneli i počeli da rade na njemu. Kako piše Revija HAK, razvoj je počeo 1974. godine, a sve je završilo uspešnim predstavljanjem prvog rotacionog motora 1978. godine, nazvanog VAZ-311. E sad, pridev uspešni odnosi se na činjenicu da su apsolvirali tehnologiju i predstavili motor, a nismo se još dotakli pouzdanosti, ali hoćemo.

Lada Wankel

Uglavnom, Wankelov motor je ugrađen u VAZ-2101 Žiguli. U to vreme je razvijao 70 KS pri 6000 o/min i 95 Nm obrtnog momenta od 3500 do 4000 o/min. Ova posebna verzija je bila namenjena partijskim zvaničnicima, tajnoj službi (KGB) i policajcima. Međutim, njihova fasciniranost tehnološkim novinom je trajala kratko, dok izbrojite do 20.000. Blizu te brojke na pokazivaču pređenih kilometara motor bi se raspao. Trajnost je bila veliki problem, kao svojevremeno i NSU-u.

Ipak, u Ladi nisu odustajali, pa su kreirali i motor s dva rotora, koji je došao do 115 KS. Opet su ta tehnološka čuda bila namenjena smo odabranim članovima socijalističkog poretka. Lade s ovim motorom su bile najbrže na putu. Na radost naroda, verzije Wankelovih motora s jednim rotorom su bile dostupne široj publici od 1982. godine.

Lada Wankel

Wankelov motor s dva rotora je kasnije završio i u modelu VAZ-2109 Samara i s njim je taj kompakt jurio do stotke za osam sekundi i trošio oko sedam litara goriva pri brzini 90 km/h.

Na kraju su u Ladi konstruisali i model s tri rotora te 210 KS, koji je koristio GAZ-3102, ali ta serije je bila ograničena. Poslednji Ladin Wankelov motor je proizveden 1990. godine.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: AvtoVAZčitanja : 627Komentari