home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Horizonzon

U osamdesetim godinama je Valmet u Finskoj sastavljao Talbot Horizon i jedan primerak pretvorio u limuzinu s troja vrata sa svake strane. Ovaj prototip, koji je ostao neostvaren, nazvan je Horizonzon.

Prodavan pod markama Chrysler, Simca ili Talbot, zavisno o tržištima i veoma promenjivim odnosima između tih proizvođača u 1970-im i 1980-ima, Horizon se proizvodio od 1978. do 1987. na raznim mestima, od Francuske do Sjedinjenih Država preko Španije, Ujedinjenog Kraljevstva pa čak i Finske.

Horizonzon

U Finskoj je Talbot Horizon, 1510 i Solara sastavljao tamošnji proizvođač Valmet, tačnije u to vreme Saab-Valmet, navodi Revija HAK. Talboti su stigli u kompletu iz francuskog Poissyja da bi ih montirao Valmet, a potonji je ubrzo dodao neke specifičnosti, poput električnih dodataka iz Saaba ili antikorozivnog tretmana prilagođenog skandinavskom podneblju.

Godine 1981. Valmet se odlučio za preradu. Horizon je tako dobio dodatni par vrata, a u unutrašnjosti su bila smeštena tri reda sedišta. Za razliku od onoga što se može videti u mnogim limuzinama, dva zadnja reda nisu bila okrenuta jedan prema drugom. Ipak, Valmetovi planovi za Talbot Horizonzon se nisu ostvarili, a prototip je do danas ostao jedinstveni model.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Valmetčitanja : 611Komentari