home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche grb

Snažno inspirisan grbom grada Štutgarta, Porscheov grb je nastao nekoliko godina nakon što je proizveden prvi 356. Prikazuje propetog konja u sredini i uokviren je konturama zlatnog štita. Gore je postavljeno ime grada okruženo državnim bojama - crvenom i crnom - i stilizovanim rogovima koji potiču s Württemberg-Hohenzollernovog grba. Iznad svega natpis Porsche deluje kao zaštitni krov.

Iako Porsche 356 vozi od 1948. godine, ideja za logo nastala je koju godinu kasnije, polovinom 1951., kada su Porsche i štutgartski doktor i vlasnik Porsche automobila, Ottomar Domnick, pokrenuli konkurs za izbor dizajna uz glavnu nagradu od 1000 DEM. Niko nije osvojio nagradu, a ideja se razvila "preko bare", u Njujorku, piše Index.hr. 

Tamo Max Hoffmann, poreklom iz Austrije, vlasnik firme za uvoz evropskih automobila, počinje da uvozi 356. Ovim automobilom osvaja nagradu za najinteresantniji auto na Concours d’Éléganceu. Međutim, estet Hoffman uviđa da nešto nedostaje i na večeri s Ferryjem Porscheom naglašava da je Porscheu potreban grb - prepoznatljiv logo za snažniji identitet. 

Porsche prihvata ideju. Porscheov dizajner Franz Xaver Reimspieß dobija zadatak da osmisli grb kompanije koji će dostojno simbolizovati njeno poreklo, ali i kvalitet i dinamičnost njenih proizvoda. Grb je prezentovan 1952. godine i od tada je doživeo pet izdanja, ali se u suštini nije puno menjao. 

Izvor: Index.hr

Foto: Porschečitanja : 287Komentari