home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Citroen Xantia

Poznata po svojoj udobnosti, bzebednosti i užitku u vožnji, Xantia je naslednica modela BX te je u njoj predstavljena tehnologija Hydractive II, elektronski sistem hidropneumatskog oslanjanja koji smanjuje kotrljanje i poboljšava vozne karakteristike, bez kompromisa kad je reč o udobnosti.

Citroën Xantia je svetsku premijeru doživeo u martu 1993. na Salonu automobila u Ženevi te sada obeležava svoju 30. godišnjicu i postaje kolekcionarski model. Proizvedeno je 1.326.259 primeraka, uglavnom u pogonu Rennes-la-Janais te je Xantia postala jedan od legendarnih modela marke Citroën, navodi Autonet.

Dizajn je finalizovao Daniel Abramson u dizajnerskom centru marke Citroën, inspirisan predlozima italijanskog dizajnerskog centra Bertone, a nastavlja se na slavni model BX iz 1980-ih. Reč je o dinamičnoj, fluidnoj i robusnoj limuzini koja je određene linije preuzela od modela XM, a u gamu Citroën je uvela novu siluetu.

Xantia je tokom godina proizvodnje doživela brojne promene. Na početku je bila dostupna u dve verzije (SX i VSX), s tri različita motora. Luksuzne varijante su opremljene hidropneumatskim sistemom Hydractive II, elektronskim sistemom oslanjanja, koji doprinosi smanjenju kotrljanja i unapređuje vozne karkateristike bez smanjenja udobnosti. Verzija Activa je predstavljena 1994., a bila je opremljena sistemom Hydractive II s dva cilindra koji je sprečavao kotrljanje veće od 0,5 °. Ta tehnologija je dovela do razvoja posebnih guma u saradnji s proizvođačem Michelin. Model Xantia Break je na tržište stigao 1995. Xantia je 1997. doživela određene promene. Konačno, Xantia je 1998. bila prvo vozilo u Grupi PSA s novim dizelskim motorom 2.0 HDi.

Udobnost, bezbednost, tehnologije i užitak u vožnji su ključni pojmovi koji opisuju ovaj novi automobil. U to vreme je nudio udobnost bez premca, a šavovi u unutrašnjosti su postali potpis modela Xantia i onih koji su ga nasledili. Boje i materijali u odlično iskorišćenom prostoru u unutrašnjosti su bili u potpunom skladu. Tu su bili i ojačani putnički prostor, od čvršćeg i debljeg lima i s ojačanim šipkama u vratima, koji su garantovali veću bezbednost putnika.

Kad je reč o tehnologiji, dolazak sistema Hydractive II, tehnologije koja povezuje snagu hidrauličkih i brzinu elektronskih komponenti, ono je što model Xantia čini posebnim. Tehnologija omogućava vozačima i putnicima udobnost i mir u vožnji.

Model Xantia je bio prepun inovacija i karakteristika koje su ga učinile savršenim za reklamne kampanje marke Citroën. Poznata je reklama iz 1995. snimljena u saradnji s Carlom Lewisom u kojoj sportista mora da se zamonaši zbog izgubljene opklade. U drugoj reklami, iz 1999., modeli Xantia voze složeni u piramidu, čime se pokazuju njegove izuzetne vozne karakteristike.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Citroenčitanja : 320Komentari