home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Lamborghini Gallardo

Lamborghini se priprema da predstavi naslednika modela Huracan, ali pre toga obeleežava 20. godinu modela koga je nasledio upravo Huracan, a to je legendarni Gallardo.

Gallardo je kao prvi produkcijski Lamborghinijev model s V10 motorom predstavljen 2003. godine na Sajmu automobila u Ženevi te se pokazao veoma uspešnim za kompaniju iz Sant'Agata Bolognesea oborivši nekoliko rekorda. Ipak, priča baby Lamba je počela mnogo ranije.

Lamborghini Gallardo

Kako navodi Klix.ba, osnivač kompanije Ferruccio Lamborghini je razmišljao o manjem Lamborghiniju s nižom cenom i troškovima održavanja još početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Koncept je na kraju doveo do razvoja projekta koji je postao Urraco. Osamdesetih godina prošlog veka je projekat evoluirao u model Jalpa, Lamborghinijev superautomobil za svaki dan. Tek 1987. godine je započeo novi projekat pod nazivom L140 s ciljem proizvodnje kompaktnijih Lamborghinija. Napravljeno je nekoliko prototipova, a svi oni su imali različita tehnička rešenja i potencijalne pogone, uključujući V8 motor u početku, a kasnije V10 motor.

Lamborghini Gallardo

Naredne godine je Lamborghini odlučio da krene od "nule", zadržao je samo originalni koncept i generalne dimenzije, ali i 10-cilindrični motor koji ranije nikada nije pokretao jedan drumski Lamborghini.

Lamborghini Gallardo

Motor je nastao kao rezultat rada dve osobe, a to su Massim Ceccarani, koji je postao tehnički direktor i Maurizio Reggiani, koji je nadgledao razvoj motora i dizajn.

Lamborghini Gallardo

Prvi Gallardo je pokretao 5,0 litarski 10-cilindrični DOHC motor koji je isporučivao 500 KS. Korišćen je ugao od 90 stepeni da bi se optimizovao raspored vozila, poboljšala vidljivost nazad i spustio centar gravitacije u koristi bolje dinamike. Upotreba sistema za podmazivanje sa suvim karterom je osigurala optimalne performanse čak i u najizazovnijim uslovima.

Lamborghini Gallardo

Zajedno sa svojom superiornom tehnologijom motora, Gallardo je predstavio najnoviju generaciju 6-stepenog menjača s naprednim sinhronizatorima. Potpuno aluminijumska strukturna šasija je zavarena za livene spojne elemente stvarajući čvrstu, ali laganu osnovu za ovaj superautomobil.

Lamborghini Gallardo

Dokaz ogromne privlačnosti Gallarda je bila njegova operativna svestranost. Za razliku od mnogih super sportskih automobila, Gallardo je ponudio i pouzdanost te svakodnevnu upotrebljivost bez kompromisa u pogledu uzbudljivih performansi.

Jedinstveni dizajn Gallarda, koji je bio pod uticajem aeronautike i prevođen Lucom Donckerwolkeom iz Lamborghini Centro Stilea, postavio je presedan dizajna za buduće Lamborghinijeve modele. Njegova kompaktna atletska silueta, integrisani kokpit s kabinom prema napred i oštro nagnuto vetrobransko staklo su doprineli njegovom kultnom statusu.

Lamborghini Gallardo

Tokom decenije je Gallardo dobio brojna poboljšanja i iznedrio različite verzije uključujući Gallardo Spyder, Superleggera i nekoliko LP verzija, a svaka od njih je uvela jedinstvene karakteristike i tehnološka unapređenja.

Lamborghini Gallardo

Proizvodnja Gallarda je završena u novembru 2013. godine, a prodat je u 14.022 primerka širom sveta, čime je postao jedan od najuspešnijih sportskih automobila u Lamborghinijevoj istoriji. Njegovo impresivno putovanje predstavlja Lamborghinijevu posvećenost pomeranju granica, stvaranju trajnog nasleđa i formiranju važnog poglavlja u Lamborghinijevoj 60-godišnjoj istoriji koja nastavlja da odjekuje u automobilskoj industriji.

Izvor: Klix.ba

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Lamborghiničitanja : 1197Komentari