home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Citroen C4 Cactus

Možda će vam se učiniti čudnim to što u ovoj rubrici pišem o modelu koji se pojavio pre samo deset godina. Ipak, u slučaju Citroena C4 Cactus to je sasvim opravdano, a u nastavku teksta ću objasniti zašto.

Citroen je oduvek znao da napravi automobile koji su, po raznim parametrima, bili ispred svog vremena. Među takvim modelima je i C4 Cactus.

Citroen C4 Cactus

Kada sam na Sajmu automobila u Frankfurtu 2013. godine video koncept verziju modela C4 Cactus, delovao mi je vrlo originalno i zanimljivo. Produkcijska verzija je, u skoro istom obliku, debitovala nekoliko meseci kasnije - na Sajmu automobila u Ženevi 2014. godine.

Citroen C4 Cactus

C4 Cactus je delio platformu sa modelima C3 i DS3, ali je tržišno pozicioniran za klasu više, kao kompaktni SUV u C segmentu. Ponudu motora su činili trocilindarski benzinac zapremine 1,2 litara sa snagom između 75 i 110 KS i 1,6-litarski dizelaš sa četiri cilindra u verzijama BlueHDi (100KS) i e-Hdi (92KS).

Citroen C4 Cactus

Iako je bio upečatljivo dizajniran model koji se isticao karakterističnim „Air Bump“ bočnim panelima, nakon nekoliko godina se ispostavilo da taj detalj ipak nije bio „glavna stvar“ kod C4 Cactusa. Bar u smislu uticaja koji je ovaj „Francuz“ imao (i još uvek ima) na globalnu automobilsku industriju.

Citroen C4 Cactus

Naime, C4 Cactus je inovativnim izgledom prednjeg dela pokrenuo dizajnerski trend koji su počeli da slede mnogi drugi proizvođači. Kombinacija tankih gornjih i krupnih donjih svetlosnih grupa je bila toliko originalna da razne varijacije tog estetskog rešenja i danas, deset godina kasnije, krase veliki broj četvorotočkaša.

Drugim rečima, C4 Cactus je sa svojim ekscentričnim stajlingom bio za otprilike deceniju ispred većine ostalih proizvođača. Postao je jedan od najprepoznatljivijih automobila na planeti, a to kod konkurencije nije moglo da prođe neopaženo.

Citroen C4 Cactus

Pored mnogih Citroena koji su predstavljeni posle njega, lista automobila čiji prednji deo karoserije je inspirisan modelom C4 Cactus je prilično dugačka.

Citroen C4 Cactus

Ovo su samo neki od brojnih primera: Škoda Kamiq, Hyundai Santa Fe, Kia Niro, Jeep Avenger, BMW Serije 7 i Rolls-Royce Spectre. Treba spomenuti i činjenicu da je „lični opis“ mnogih modela iz Kine jasno inspirisan C4 Cactusom.

Citroen C4 Cactus

Najzanimljiviji je snažan uticaj Citroena C4 Cactus na „crte lica“ prestižnih modela visoke klase kao što su aktuelni BMW Serije 7 (G70) i najnoviji električni Rolls-Royce Spectre. To je verovatno najbolja potvrda statusa dizajnerske ikone ovog „Francuza“ koji se proizvodio od 2014. do 2020. godine.

Autor: Miloš Vasin  

Foto: Citroenčitanja : 3762Komentari