home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Trabant X03

U svetu automobila često se otkrivaju neverovatne priče o tehničkim inovacijama i skrivenim vezama među proizvođačima. Jedna od takvih priča vodi nas kroz vrtlog prošlosti, od DDR-a do Savezne Republike Nemačke, gde su se Trabant i Seat Ibiza II susreli na neočekivan način.

Pojam tehnološke razmene između DDR-a i Savezne Republike nije stran, s primerima poput Wartburga 1.3 i Trabanta 1.1 koji su koristili VW motore, te eksperimentisanja s Wankelovim motorom pod licencom NSU-a u 1960-ih godina. Međutim, malo ko zna za Trabant X03 i njegovu ulogu u kasnijem razvoju, piše Motor1.

Kada je bio najavljen VW prototip EA 276, ne zaživeli naslednik VW Bube i preteča VW Golfa s boxerom ispod prednjeg poklopca, oči su zatim bile uperene u njega kao u potencijalnog naslednika legendarnog Trabanta P 603, čiji razvoj je iznenada prekinut 1968. godine. Ispostavilo se da je priča o Trabantu dublja nego što se mislilo, navodi Jutarnji.hr.

S obzirom na gotovo 8 milijardi DDR maraka potrošenih na serijsku proizvodnju Trabanta P 603 te izazove poput problema s Wankelovim motorom i dobavljačima, projekat je bio osuđen na propast uprkos svojoj obećavajućoj "svetskoj klasi". Nakon niza neuspeha i pokušaja modernizacije, Trabant je na kraju dobio četvorotaktni motor od VW-a, ali tek 1990. godine, nakon političkih promena.

Ipak, malo ko zna da je Volkswagen imao ambicioznije planove u saradnji s DDR-om. X03 je projekat malog automobila koji je predstavljao Volkswagenovu viziju budućnosti, baziranu na trećoj generaciji VW Pola. Međutim, politički događaji u Nemačkoj 1989. godine preusmerili su tok događaja, a X03 projekat je zamenjen ugovorom o joint ventureu koji je označio kraj proizvodnje Trabanta i početak ere novih automobilskih dizajna.

Trabant X03

Trabant X03

Danas, dok se prisećamo Trabanta kao ikone prošlosti, činjenica da je njegova studija uticala na razvoj Seat Ibize II iz 1993. godine ostaje podsetnik na složene veze unutar sveta automobilske industrije.

Izvor: Jutarnji.hr / Motor1

Foto: Arhiva / KFT Kraftfahrzeugtechnikčitanja : 752Komentari