home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW ACC

Adaptivni tempomat je tehnologija čiji dolazak u svet dvotočkaša se već dugo priprema, a tokom poslednjih nekoliko godina, nekoliko evropskih brendova je ispitivalo mogućnosti za njeno uvođenje.

Svi su na integrisanju ove opcije na motociklima, radili s kompanijom Bosch.

I konačno je došao trenutak da se adaptivni tempomat nađe na jednom motociklu, a prvi proizvođač koji će je predstaviti je BMW Motorrad, koji je tehnologiju nazvao „aktivni tempomat“ (ACC).

Samo ime dosta govori o načinu na koji sistem funkcioniše. Radar procenjuje udaljenost od vozila u pokretu i prilagođava brzinu motociklu toku saobraćaja.

To znači da vozač može da podesi željenu brzinu i da potom ne mora konstantno da je prilagođava situaciji na putu.

Jedna od opcija je i održavanje udaljenosti od drugog (ili drugih) vozila.

Sistem ne reaguje na parkirana vozila, što znači da će u odgovarajućoj situaciji vozač ipak sam morati da kontroliše gas.

Naravno, vozač ima mogućnost da izabere razdaljinu tokom koje će sistem biti uključen, a radi što boljih performansi, ACC radi zajedno sa već postojećim DCC (dinamičkim tempomatom) sistemom, koji se već nalazi na BMW-ovim mašinama.

Još uvek nije jasno kada će ACC stići na bavarske motocikle, a nisu poznati ni modeli na kojima će biti dostupan, Možemo pretpostaviti da će to biti „turing“ mašine poput BMW K1600GT, ali i modeli iz gornjeg cenovnog razreda.

Kada BMW bude predstavio nove modele za 2021, očekujemo da među njima bude mašina sa novim sistemom.

Izvor: Moto-berza.com

Foto: BMWčitanja : 254Komentari