home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
KTM 1290

Ma koliko se moto industrija trudila da nam objasni kako prodaja motocikala ne trpi usled pandemije virusa korona, brojke ne lažu i govore jednu potpuno drugačiju priču.

Nedavno su stigli polugodišnji prodajni rezultati Pierer grupe, kompanije koja između ostalih obuhvata brendove KTM, Husqvarna i GasGas. Prema tim podacima, brend je zabeležio pad prodaje od 8% u poređenju sa prvih šest meseci 2019. To nisu naročito loše brojke, imajući u vidu okolnosti i bile bi, čak, odlične da nisu potpuno izmišljene

Bićemo iskreni, najveći gubitnik i krivac za rezultate jesu partneri iz indijskog Bajaja, koji je zabeležio pad prodaje od čak 38%.

Međutim, Bajaj obuhvata samo trećinu poslovanja KTM-a, a što više "ulazimo" u brojke, vidimo da Pierer grupa pokušava da nas zbuni pojedinim ciframa.

U prvih šest meseci 2020, Pierer grupa je prodala 124.692 jedinice, a po prvi put su u te cifre uključeni i električni dvotočkaši austrijske kompanije. Bez njih, taj broj iznosi 90.331.

Ako to uporedimo sa istim periodom prošle godine, kada je prodato 135.711 jedinica (ne uključujući električne mašine), dobijemo da pad prodaje nije 8%, već 33%.

Da se razumemo, električni segment je i te kako važan za kompaniju i od njega se očekuju još bolji rezultati u narednim godinama, ali teško da može da ukaže na tržišne trendove i stoga je, u najmanju ruku, neprimereno da bude uključen u prodajne rezultate.

Jedini razlog zašto su uključeni u prodajne rezultate jeste da bi povećali ukupne brojke i popravili inače veoma razočaravajući izveštaj.

Ovo je prvi pad prodaje za KTM u poslednjih devet godina, dok brojke pokazuju da je situacija mnogo kompleksnija i teža nego što sugerišu dostupne cifre.

Sva je prilika da će 2020. biti očajna godina za celokupnu industriju, što pokazuje činjenica da Pierer grupa nije jedina među evropskim proizvođačima koja se odlučila da spinuje svoje prodajne rezultate.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 300Komentari