home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

U Fabrici "Јakše" u Aleksandrovcu kod Laktaša danas je prezentovan elektromobil čije se komponente, u vrednosti od 10.000 evra po automobilu, proizvode u Republici Srpskoj.

Potpredsednik Vlade Republike Srpske Јasmin Komić istakao je da Vlada Srpske podržava aktivnosti preduzeća "Nikola Tesla", koje je nosilac projekta "elektromobil".

"Realizacijom ovog projekta pokazali smo da imamo znanje i tehnološka rešenja za proizvodnju komponenti za elektromobil", rekao je novinarima Komić, koji je i ministar nauke i tehnologije Srpske.

On je istakao da Vlada Srpske stvara ambijent za privlačenje stranih investicija.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević ocenio je da su kompanije iz Republike Srpske sposobne da realizuju najzahtevnije tehnološke projekte.

"To je velika stvar za privredu Republike Srpske i Vladu Srpske. I u energetici i infrastrukturi realizujemo mnogo projekata značajnih za razvoj našeg društva", rekao je Kovačević, naglasivši da investitori veoma rado dolaze u Srpsku.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Nikola Tesla" Dragan Vučetić istakao je da je veoma važno da Republika Srpska razvije sopstvenu proizvodnju, kako bi profitirala na evropskom i svetskom tržištu, te da elektromobil uspešno koriste nemačke pošte.

"Naš partner nemačka firma `Stritskuter` planira proizvodnju 14.000 elektromobila. Testna faza je završena, a u junu naredne godine kreće serijska proizvodnja elektromobila", rekao je Vučetić, napomenuvši da Republika Srpska proizvodi 60 odsto komponenti za elektromobil.

U proizvodnji komponenti za elektromobil učestvuju firme "Јakše", "Famos", "Kaldera", "Elas" i "Netkuem".

Prezentaciji su prisustvovali ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović, predstavnici ambasada u BiH i Privredne komore Republike Srpske.

Izvor: Rtrs.tv

Foto: SRNA

Republika Srpska dobila prvi elektromobil

Zahvaljujući projektu koji je prezentovan danas u prostorijama kompanije Jaksche u Laktašima Srpska je dobila prvi elektromobil.

Pred prisutnim ministrima Vlade Republike Srpske, predstavnicima mnogobrojnih ambasada, kao i drugim predstavnicima privrednog i društvenog života Republike Srpske, prezentovane su komponente elektromobila koji se, već uspešno koristi u poštama Nemačke, prvom klijentu preduzeća Nikola Tesla.

"Mislim da je električni automobil tehnologija budućnosti," istakao je v.d. direktora javnog preduzeća Nikola Tesla, nosioca ovog projekta, Dragan Vučetić obraćajući se prisutnima.

Ni resorni ministar, Željko Kovačević, nije krio svoje oduševljenje zbog uspešnosti projekta. "Zajedno sa ovim projektom Republika Srpska postaje centar investiranja na Balkanu," istakao je on.

Miroslav Stolić, direktor preduzeća Jaksche, predstavnik konzorcijuma elektromobila, predstavio je prisutnima svih 5 preduzeća učesnika i dodao:

"Želja su nam i mnogo veći poduhvati od ovog koji ste videli danas, te planiramo da poslovanje konzorcijuma i predstavljanje kapaciteta privrede Republike Srpske bude prošireno na Evropu, ali i celi svet."

Najviše oduševljenja izazvao je ulazak elektromobila u halu u kojoj je održana prezentacija jer su na taj način prisutni imali priliku da vide gotov proizvod rada i uloženih napora u proteklih godinu dana. Preduzeće Nikola Tesla danas je ponosno na činjenicu da je domaćim snagama dobilo svetski proizvod.

Uz obećanje da će nastaviti na razvoju kapaciteta preduzeća Republike Srpske, kao i njihove prezentacije u Evropi i svetu, predstavnici konzorcijuma dali su priliku i ministru nauke i tehnologije, Jasminu Komiću i ministru industrije, energetike i rudarstva, Željku Kovačeviću da na mestu događaja i sami isprobaju elektromobil.

Izvor: Pressrs.bačitanja : 3919Komentari

PD NIKOLA TESLA SA SARADNICIMA PROIZVELA JE
UREDJAJ KOJI FAVORIZUJE UPOTREBU
ELEKTRO VOZILA U SRPSKOJ, EVROPI I SVETU
TESLA PARS MB UREDJAJ je namenjen za kompletan tretman svih vrsta i tipova baterija.
UREDJAJ JE URADJEN NA ZAHTEV PD NIKOLA TESLA IZ BANJA LUKE. PUNI NAJMODERNIJE BATERIJSKE MODULE LiFePO4 120V/40Ah ZA SAMO 20 MINUTA BEZ BALANS ELEKTRONIKE I TO NA 125% . KALDERA KOMPANIJA JE PRUZILA LOGISTIKU.
PARS MB su univerzalni uredjaji namenjeni za moderan, efikasan i kompletan tretman svih vrsta, podvrsta i tipova baterija.
Uredjaji poseduju PARS MB CPU modul u kome su implementirane relevantne funkcije koje ostvaruju UNIVERZALNOST, MODERNOST, EFIKASNOST I KOMPLETAN TRETMAN prikljucene baterije.
UNIVERZALNOST se ostvaruje u mogucnosti tretmana:
- svih vrsta ( Pb, NiCd, NiMH, LiIon, LiPol i LiFe ) podvrsta i tipova baterija
- svih vrednosti napona baterija i
- svih kapaciteta baterija
MODERNOST podrazumeva primenu najmodernijih tehnicko - tehnoloskih mogucnosti u sferi ENERGETSKE ELEKTRONIKE.
Uredjaji iz PARS programa mogu biti:
- PARS uredjaji sa energetskim modulom, CPU modulom, izvrsnim i informacionim elementima, i
- PARS ADAPTER uredjaji koji nemaju energetski modul I koriste spoljne, odgovarajuce, AC ili DC izvore napajanja ( punjace, ispravljace, trafo-e, solar panele, vetro i dr.) energetske izvore
- takodje, uredjaji mogu biti malih, srednjih I velikih snaga, odnosno, monofazni i trofazni.
EFIKASNOST
VREME TRETMANA IZNOSI OD 15 MIN DO 4 CASA MAKSIMALNO a zavisno od kapaciteta i stanja napunjenosti prikljucene baterije.
KOMPLETAN TRETMAN baterije podrazumeva da se u svakom PARS uredjaju nalazi PARS MB CPU modul sa programiranim algoritmima koji omogucuju kompletan tretman. Stim u vezi PARS uređaj ostvaruje 7 operacija (kao 7 posebnih uredjaja veoma potrebnih za kvalitetno odrzavanje baterija), i to:
- kontrolisani analizator stanja baterije
- kontrolisani praznjac baterije u 5-casovnom rezimu u cilju konstatacije realnog kapaciteta baterije.
- kontrolisani merac kapaciteta i drugih parametara baterije
- kontrolisani brzi punjac baterije PARS RELAX metodom
- kontrolisani detector zavrsetka punjenja baterije
- kontrolisani odrzavac napunjenosti baterije, i
- kontrolisani kondicioner baterije u tri ciklsa praznjenja i brzog punjenja
Postoji mogucnost podesavnja parametara shodno prikljucenoj bateriji ( vrsta baterije, napon, kapacitet, struja punjenja, struja pražnjenja i struja odrzavanja nivoa napunjenosti). Dozvoljeni limiti baterije se podesavaju prema uputstvima proizvodjaca baterije.
Vreme zavrsetka punjenja (15 min do 4 casa) zavisi od konstatacije momenta zavrsene elektro hemijske konvezije.
Uz odgovarajuci PARS MB software uređaj je moguće konektovati na PC računar preko USB porta. Software nudi mogućnost prikaza grafika punjenja i praznjenja baterije u realnom vremenu, mogućnost iščitavanja bitnih elemenata obavljenog punjenja kada uređaj nije bio povezan sa računarom, štampanje i čuvanje rezultata, formiranje izveštaja i sl.
Program PARS se aplicira u sedam projekata i to:
1. Uredjaji za vojne i plicijske potrebe
2. Akumulatorske stanice stacionarne za poterbe vojske I policije
3. Akumulatorske stanice pokretne - mobilne, za potrebe vojske I dr.
4. Akumulatorske stanice za baterije rudarskuh svetilki na zastitnim slemovima
5. Za poterbe GOLF vozila i akumulatorske stanice na golf terenima
4. Za invalidska I druga elektrokolica , skutera, bicikala I slicnih vozila
5. Za poterbe viljuskara i drugih vozila na baterijski pogon usluzne delatnosti
6. Za potrebe elektro automobila
7. Za infastrukture punjacke stanice na saobracajnicama za baterije elektro vozila, i
8.- za sve ostale uredjaje koji koriste baterije kao izvor elektricne energije
PARS program je vrlo ambiciozan jer nudi mogucnost proiuzvodnje, marketinga I upotrebe modernih uredjaja, nove familije u odnosu na postojece kojih ima na trzistima sveta, pogotovu sto je sada u upotrebi preko 4 milijarde baterija i preko jedne milijarde uredjaja pretezno punjaca.
Autor PARS programa,
Dr Slavko Radosavljevic, dipl. Ing.
inventor@hotmail.rs
SKYPE: slavko.radosavljevic

Autor Slavko Radosavljevic 01 Nov 2013, 21:10