home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Aston Martin je saopštio da će njihov ultrasportski automobil AM-RB 001 pokretati Cosworthov 6,5 litarski V12 motor.

Aston Martin i F1 tim Red Bull su nosioci projekta ultrasportskog hibridnog automobila AM-RB 001 čija masa ne sme da pređe 1.000 kilograma, jer je prvi čovek dizajnerskog odeljenja Marek Reichman planirao da na svaku od 1.000 konjskih snaga ide samo jedan kilogram.

Ispunjenju planova će pomoći i čuvena britanska kompanija Cosworth koja će za RB 001 isporučiti 6,5 litarski atmosferski V12 motor u koji će biti implementirano svo znanje koje su inžinjeri Coswortha decenijama sticali u Formuli 1. Za prenos enormne snage na podlogu AM-RB 001 će koristiti 7-stepeni menjač za koji je zadužena kompanija Ricardo.

Pored kompanije Multimatic koja je zadužena za produkciju jednodelne karbonske šasije, u projektu kojim će se Aston Martin "suprostaviti" sličnom projektu AMG-a (Project One) učestvuje i hrvatska kompanija Rimac iz koje će se za hibridni sistem isporučivati ultralagane baterije.

AM-RB 001 bi od 0 do 322 km/h trebalo da stiže nakon 10 sekundi, a njegova maksimalna brzina će iznositi više od 402 km/h.

Aston Martin će napraviti samo 150 primeraka koji će moći da se koriste na javnim putevima i 25 primeraka koji će moći da se koristie samo na stazama. Svi drumski primerci (s cenom oko 2,82 miliona evra) već su rezervisani, a prve isporuke kupcima očekuju se početkom 2019. godine.

U Aston Martinu još uvek nije odlučeno o zvaničnom nazivu automobila, a produkcijska verzija zadržaće blizu 95 posto izgleda koncept izdanja.

Izvor: Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs / Aston Martinčitanja : 463Komentari

Bravo.
Biće zanimljivo videti duel Merca i Astona.

Autor P1 15 Feb 2017, 20:32