home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Najnovija generacija Toyote Prius Plug-in Hybrid donosi mnogo noviteta u odnosu na prethodnu generaciju. Među njima je i nekoliko svetskih premijera

Ekipa Auto magazina je trenutno u Barseloni na međunarodnoj prezentaciji “tojote prijus plag-in hibrid”. Ovde su se okupili novinari iz cele evrope kako bi se iz prve ruke upoznali sa najnovijom verzijom novog “prijusa”.

Plag-in hibrid verzije su i do sada bile dostupne ali je najnovija otišla daleko u pogledu tehnologije i onoga što nudi vlasniku.

Između ostalog, ovo je prva hibridna “tojota” koja je dobila sistem za zagrevanje baterija i dvostruki elektro-motor koji je obezbedio bolja ubrzanja i maksimalnu brzinu od 135 km/h samo na struju.

To je veliko povećanje u odnosu na prethodnu generaciju, kod koje je maksimalna brzina na struju bila 85 km/h.

Podsećamo, plag-in tehnologija podrazumeva baterije povećanog kapaciteta koje omogućavaju kretanje vozila samo na struju u radijusu od preko 50 kilometara.

Kada se baterije isprazne, auto se ponaša kao klasičan hibrid, koristeći benzinski i elektro-motor zajedno, uz dopunu baterija prilikom usprovanja i kočenja.

Tu nije kraj inovacijama. Ovo je prvi auto na svetu kod koga solarni panel ugrađen u krov vozila omogućava produženje autonomije kretanja samo na struju. Rešen je i problem zagrevanja kabine tako što je postavljena posebna toplotna pumpa koja radi na benzin, neka vrsta “vebasto” sistema.

Detaljne utiske sa prve test vožnje najnovije “Tojote prijus plag-in hibrid” moći ćete da pročitate u februarskom izdanju Auto magazina koje će se pojaviti na kioscima krajem sledeće nedelje.

Izvor: Magazinauto.comčitanja : 534Komentari