home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
H2X Warrego Hydrogen FCEV

H2X je nova marka automobila iz Australije koja je prošle godine najavila da će od 2021. proizvoditi vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama.

Podsećanja radi, iza projekta stoji Brendan Norman, bivši menadžer u BMW-u i Volkswagenu, a koji je najavljivao da će proizvodnja nekih modela startovati u avgustu 2021. godine. U međuvremenu je došlo do promene planova pa se sada najavljue da prodaja treba da počne u aprilu 2022. Takođe, kompanija se sada zove H2X Global.

H2X Warrego Hydrogen FCEV

U ponudi će biti modeli bazirani na kupljenoj tehnologiji (platforme, gorive ćelije, baterije...), pri čemu su u pitanju kombi, taksi, traktor, kamion i autobus, kao i SUV model za sada poznat po internom nazivu Snowy.

H2X Warrego Hydrogen FCEV

Ipak, prvi je na redu pick-up Warrego (nazvan po reci u Kvinslendu), baziran na Fordovom Rangeru.

Ovde u dual cab formi, H2X Warrego raspolaže sa oko 70 kW/94KS (moguće je da to na kraju bude i više) i nosivošću od 1500 kg.

Kompanija je ranije najavila da se prvoj godini planira proizvodnja od 3.700 vozila, dok će do 2025. ta brojka narasti na oko 25.000 vozila godišnje. Sem Australije, ovi modeli će se naći i na drugim tržištima, među njima i u Evropi (za sada je potvrđeno da će pet zemalja sa Starog kontinenta dobiti određenu količinu Warrega).

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Foto: H2X Globalčitanja : 284Komentari