home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Xingtu

Kineski div Baidu želi da poveća svoju prisutnost u automobilskoj industriji lansiranjem Xingtua, potpuno električnog kamiona za teške uslove rada s naprednim autonomnim karakteristikama kojeg je dizajnirala kompanija Pininfarina.

Xingtu je lansiran preko Baiduove filijale DeepWay i ima posebno nizak koeficijent otpora od 0,35. DeepWay napominje da je opremljen masivnim baterijama od 450 kWh i s punim opterećenjem od 49 tona može preći do 300 kilometara s jednim punjenjem. Kompanija dodaje da se baterija može napuniti za samo jedan sat, a podržava i zamenu baterija, gde se nova baterija može postaviti za samo šest minuta, prenosi Jutarnji.hr.

Xingtu

Baidu je opremio kamion svojim Highway Intelligence Systemom koji uključuje 11 ugrađenih kamera, jedan infracrveni detektor, radare s pet milimetarskih talasa i LiDAR senzor. Takođe je dizajniran da ponudi ‘end-to-end‘ autonomnu vožnju.

Xingtu

Spoljašnji dizajn kamiona odmah upada u oči jer je uglađen u poređenju sa svakim drugim kamionom koji je trenutno na tržištu. Daljnji doprinos niskom koeficijentu otpora su navlake preko prednjih točkova i činjenica da su svi ostali točkovi prekriveni karoserijom. Zadnji deo prikolice takođe privlači pažnju zahvaljujući LED svetlima koja se protežu oko spoljašnje ivice vrata koja se uvlače.

Xingtu

Kompanija Pininfarina je takođe radila na unutrašnjosti koja je drugačija od bilo kog drugog kamiona. Za početak, Xingtu koristi dvokraki upravljač koji je smešten direktno ispred velikog ekrana koji se proteže širinom nadzorne ploče. Tu su mali ekrani u kvakama vrata, ekrani na A-stubovima i ekran iznad vetrobranskog stakla. Dostupna je i klupa u drugom redu.

DeepWay nije potvrdio da li će Xingtu doći do proizvodnje, ali kaže da će nastaviti da se ‘fokusira na istraživanje, razvoj i proizvodnju pametnih novih teških kamiona i komercijalizaciju tehnologije autonomne vožnje L4 u kineskoj industriji teretnog tereta u narednim godinama‘.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Baidu DeepWayčitanja : 814Komentari