home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Blic.rs

„Reno grand senik” je porodični automobil stvoren da svakome na dužem putovanju ponudi svoj mali, privatan kutak. U njemu bi trebalo da se osećate kao kod kuće, da zovete prijatelje, igrate „soni plejstejšn”, čitate omiljene knjige, dremate, presvlačite pelene…

Zato su u „Renou” znali da s trećom generacijom nema prostora za greške, jer je „grand senik” u prve dve verzije postavio prilično visoke standarde u segmentu kompaktnih jednovolumena. Konkurencija, kao i zahtevi kupaca, u međuvremenu su podigli lestvicu i igra na ime i staru slavu osuđena je na propast. Jasno je da zbog toga evolucija prethodnog modela nije dolazila u obzir. Od „grand senika” se tražilo da redefiniše klasu i da odgovori na dva glavna pitanja koja postavljaju kupci porodičnih automobila - udobnost i sigurnost.

Više od 40 pregrada

Prema jednačini veća prostranost = veća udobnost, novi „grand senik” je duži za sedam centimetara od prethodnog, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 3,4 cm. Rast će najbolje osetiti putnici u drugom redu, koji sada imaju na raspolaganju čitavih 27,5 cm prostora za kolena, što je takođe rekord klase. Isto važi i za opciona sedišta u trećem redu (doplata 497 evra), koja nisu rezervisana samo za decu, već na njih mogu da se smeste i odrasle osobe ne više od 175 cm. Bitna stavka za porodični automobil su i pregrade i pretinci, kojih u „grand seniku” ima više od 40 ukupne zapremine 92 litra! Praktično, ima ih toliko da ćete lako da zaboravite gde ste šta stavili, pa je najbolje da pre polaska na put sve zapišete. Recimo, četiri pretinca se nalaze u podu, dve fioke su ispod prednjih sedišta… Utisak dnevne sobe pojačavaju i velike staklene površine, od 3,6 do 5,1 kvadratnog metra s pokretnim panoramskim krovom.

Nivo završne obrade i kvalitet materijala su podignuti na zavidan nivo, dok više pakete opreme krase i hromirani detalji. Korišćeni materijali su prijatni na dodir i otporni su na habanje i grebanje. Pažnja je poklonjena i prtljažniku, koji kod verzije sa petora sedišta zadovoljava sve glavne parametre - zapreminu (678 litara), nizak prag za utovar (615 mm) i širok otvor (1.059 mm). Zapremina varira od 208 (model sa sedam sedišta) do maksimalnih 2.063 litra kada su preklopljena sva sedišta, uključujući i suvozačevo.

Uživanje u vožnji

Francuzi su uspeli da poboljšaju vozne osobine „grand senika” pre čemu nije narušena prepoznatljiva udobnost. Štaviše, novi „grand senik” beščujno i bez problema guta rupe i neravnine na putu, Putnici mogu da uživaju u komotnim sedištima i praktičnom enterijeru. Za razliku od modela prethodne generacije, kod novog „grand senika” su minimalizovana vertikalna pomeranja, koja su karakteristična za visoke jednovolumene. Takođe, smanjeno je i bočno pomeranje pa će vozači uživati u preciznom upravljanju, dostojnom limuzina, jer „grand senik” koristi sve prednosti električnog servo upravljača razvijenog za novi „reno megan”. Pored boljeg upravljanja, odmah se primete i snažnije kočnice, koje tonu i po teški jednovolumen zaustavljaju za 39 metara pri brzini od 100 kilometara na sat.


Motor za svakoga

Novi „grand senik” je na srpskom tržištu dostupan u četiri nivoa opreme - autentik, eksprešn, dinamik i privilež. Već osnovni (autentik, nudi se samo s benzinskim motorom od 1,6 litara) paket zadovoljava gotovo sve potrebe porodice, jer se na spisku nalaze ABS, ESP, šest vazdušnih jastuka (zajedno s vazdušnim zavesama), CD/MP3 uređaj s komandama na volanu, kartica-ključ, elektropaket, klima-uređaj... Ponuda motora je bogata kao i uvek kada je „Reno” u pitanju. Kupcima se nude tri benzinska agregata među kojima je i novi „Turbo Control efficiency” TCe 130 sa 1.397 kubika i 130 KS, kao i odranije poznati 1,6 sa 110, odnosno dvolitarski sa 140 KS. Dizelaši startuju od pouzdanog i štedljivog dCi 105 (105 KS), koji se ističe prosečnom potrošnjom od samo 5,2 litra na 100 km, ali na uštrb performansi. Međutim, kupci porodičnih automobila će uvek prvo pitati za potrošnju, pa tek onda za maksimalnu brzinu.
Testirani model (nivo opreme dinamik) pokretao je verovatno idealan izbor za „grand senik” - turbo-dizelaša sa 130 konja, u kombinaciji sa šestostepenim ručnim menjačem. „Reno” je podmlađivanjem game u pravom trenutku predstavio novi „grand senik” koji je u odnosu na prethodni veći, udobniji, bogatiji opremom i što je važnije, jeftiniji. Takođe, cena redovnog održavanja je u proseku za četvrtinu niža od modela druge generacije.

Reno grand senik

DIMENZIJE
Dužina 4.560 mm
Širina 1.845 mm
Visina 1.675 mm
Međuos. razmak 2.770 mm
Prtljažnik 678 l
Težina 1.503 kg
MOTOR
Zapremina 1.870 kubika
Snaga 130 KS
Obrtni momenat 300 Nm
PERFORMANSE
Ubrzanje 10,9 s
Maks. brzina 200 km/h
Potrošnja 7,4 litara
Cena 22.200 evra

Autor : Aleksandar Pijevac

Foto : Renaultčitanja : 15574Komentari

Dynamique paket opreme=22.200 evra? Mislim da je ovo savrseno,obecava!!!

Autor Aleksandar BG 13 Jul 2009, 00:29