home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Indijanapolis

Kako prenosi Sport Klub, kompanija Penske Entertejnment, iza koje stoje Džej i Rodžer Penske, kupila je Indikar seriju i stazu „Indijanapolis Motor Spidvej“.

Rodžer Penske je vlasnik legendarnog tima koji se takmiči u Indikaru, a Džej njegov sin. To ujedno znači da će se ekipa koja ima trojicu vozača takmičiti u šampionatu čiji je na neki način i vlasnik. Penske se takođe takmiči i u Naskaru.

Prenos vlasništva sa porodice Halman, u čijem posedu su Indikar i staza bili u poslednje 74 godine, biće kompletiran početkom naredne godine. Kada sve bude završeno, to će biti jedna od najvećih transakcija u istoriji auto-moto sporta.

„Indijanapolis Motor Spidvej“ je staza na kojoj je prva trka vožena još 1909. godine, a nekada je mogla da primi 400.000 ljudi. Kada ju je Toni Halman kupio 1945. bila je u izuzetno lošem stanju, a od tada je postala jedno od najlegendarnijih mesta u auto-moto sportu.

„Moja strast prema trkanju se rodila na ‚Indijanapolis Motor Spidveju‘ 1951. godine kada sam prisustvovao trci Indijanapolis 500 zajedno sa svojim ocem. Imamo veliko poštovanje prema istoriji i tradiciji staze, ali i Indikar seriji. Želim da se zahvalim porodici Halman na prilici da nastavimo da gradimo tu zaostavštinu, biće nam čast da vodimo ove velike institucije u novoj eri“, rekao je Rodžer Penske.

Dogovor između dve porodice je postignut za šest nedelja, a pregovori su počeli kada je Toni Džordž, unuk Tonija Halmana, kontaktirao Penskeove pre poslednje trke u Kaliforniji, u septembru. Prethodni vlasnici će imati priliku da ostanu umešani u poslovanje Indikara i same staze, a zanimljivo je da je Džordž suvlasnik Ed Karpenter rejsinga, tima koji vodi njegov sin.

Rodžer Penske je najavio da će napustiti mesto stratega u svom timu i da će se fokusirati na rad „Indijanapolis Motor Spidveja“. Za sada nema planova za promene u menadžmentu tima, kako u Indikar seriji, tako i Naskaru.

Penske je, inače, najtrofejniji vlasnik tima što se tiče pobeda na „Indijanapolisu 500“, pošto ih ima 18, a njegovi vozači su osvojili 15 titula u Indikaru. Poslednju mu je ove godine doneo Džozef Njugarden.

Izvor: Sportklub.rsčitanja : 240Komentari