home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vesti iz Formule 1

14 Mar 2020 - 20:26 Sport Link
Formula 1 Melburn

Formula 1 ukida letnju pauzu da bi 'uglavila' trke?

Kako prenosi Sport Klub, izvršni direktor Formule 1 Ros Bron rekao je da je uveren da taj šampionat uspešno izaći na kraj sa određivanjem kalendara pošto je epidemija koronavirusa dovela do otkazivanja ili pomeranja prve tri trke.

Velika nagrada Australije je ovog vikenda trebalo da označi početak ovogodišnjeg šampionata, međutim, otkazana je u poslednji čas, pred sam start akcije na stazi “Albert park”. Na kraju je odluka doneta glasanjem timova i Brona, pošto je jedan od članova Meklarena bio pozitivan na koronavirus, zbog čega se britanski tim povukao sa prve trke sezone.

Prethodno je trka u Kini odložena zbog epidemije koja je krenula iz te zemlje, a potom je isto učinjeno sa rundama koje treba da se voze u Bahreinu i Vijetnamu. Kako stvari sada stoje, Velika nagrada Holandije bi 3. maja trebalo da bude prva ove sezone, ali postoji zabrinutost da će biti još odlaganja, a sama Formula 1 je u petak objavila da očekuje da će šampionat krenuti krajem maja.

Uprkos svemu tome, Bron veruje da će sezona biti uzbidljiva, a da bi trke koje su odložene mogle da se voze u avgustu, koji je tradicionalno rezervisan za letnju pauzu.

“Možda treba da napravimo pauzu i iskoristimo je da kažemo da u dogledno vreme ove godine nećemo imati trke, ali ćemo pokušati da ih smestimo u kalendar kasnije tokom sezone. Razmišljam da bismo oslobađanjem odmora u avgustu sebi omogućili vikende tokom kojih možemo da imamo trke. I smatram da možemo da napravimo izuzetno dobar kalendar za ostatak godine. Izgledaće drugačije, ali ćemo sačuvati dobar broj trka, a one će biti uzbudljive. Sezona će početi kasnije, ali će biti jednako zanimljiva”, rekao je Bron za “Skaj Sports”.

Bron je priznao da je Formula 1 u ovom trenutku, isto kao i veliki broj sportova, na nepoznatoj teritoriji, ali da je optimista.

“Verujem da možemo da imamo 17-18 trka, a možda i više. Malo ćemo ih zgusnuti, ali sve zavisi od toga kada će sezona početi”, naglasio je Bron.

Saopštenje koje je Formula 1 objavila u petak nagovestilo je da bi sezona trebalo da počne krajem maja, što znači da bi prva trka bila Velika nagrada Monaka, a da je ona u Španiji pod znakom pitanja. Ovogodišnji šampionat je trebalo da broji rekordne 22 trke, a svaka promena bi dovela do toga da se neke voze tri vikenda u nizu.

“Jedna stvar o kojoj smo pričali su vikendi koji bi se sastojali od dva umesto tri dana, pa ako imamo tri trke zaredom u tri nedelje, ali dva dana akcije, to bi bila opcija. Ono što nam je potrebno od timova ove godine je fleksibilnost, moraju da nam daju dozvolu da uradimo nešto ovako. Jer, u neobičnim okolnostima smo, a moramo da se postaramo da imamo sezonu koja daje dobru ekonomsku priliku timovima”, istakao je izvršni direktor Formule 1.

Izvor: Sportklub.rs

1800 pneumatika iz Melburna ide na otpad

Pirelijeve gume koje su bile namenjene timovima Formule 1 za Veliku nagradu Australije moraće na otpad, ali će zapravo imati drugi život.

Za svaki trkački vikend Pireli odsatvi 1800 guma ekipama koje se takmiče u šampionatu Formule 1. Međutim gume koje su stigle u Melburn neće raditi ono za šta su napraljene i neće uopšte osetiti asfalt "Albert parka". One će na otpad ali će zapravo imati drugi život.

Pneumatici će ići na reciklažu i koristiće se kao gorivo za jednu fabriku cementa u Oksfordširu.

Pireli inače mora da svaku neiskorišćenu gumu baca zato što je moguće da dođe do oštećennja prilikom svakog skidanja sa felne. Transport samih felni je odogovornost timova.

Inače kada se radi o evropskim trkama, ekipe mogu da koriste neiskorišćene gume u drugoj trci ali da ih pri tom ne skidaju sa felni i da ih transportuju putevima.

Italijanski proizvođač inače maltene svakog vikenda u kom nema kiše baci oko 560 guma za vlažne vremenske uslove. Pireli je spremio i pneumatike za Bahrein i Vijetnam, ali set za te trke će moći da se koristi na drugim velikim nagradama.

Izvor: Sportklub.rs

Poziv u kasne sate odredio sudbinu trke u Australiji

Poziv koji je šef Mercedesa Toto Volf dobio posle sastanka sa čelnicima drugih timova i izvršnim direktorom Formule 1 Rosom Bronom veče pre početka trkačkog vikenda za Veliku nagradu Australije odredio je sudbinu prve trke sezone, prenosi motorsport.com.

U četvrtak je ustanovljeno da je jedan član Meklarena zaražen koronavirusom, zbog čega se britanski tim povukao sa Velike nagrade Australije, koja je bila zakazana za nedelju. Bron je potom sazvao sastanak sa šefovima timova, dok se prvi čovek Svetske automobilske federacije Žan Tod pridružio telefonskim putem, a tada je dogovoreno da će odluka biti doneta na osnovu većine među timova.

Jedini scenario po kojem su FIA i Formula 1 mogle da otkažu trku jeste da su se još četiri tima pored Meklarena povukla. U Sportskim propisima stoji da na stazi mora da bude 12 bolida, u suprotnom nema akcije.

Ferari je u tom trenutku već najavio da neće voziti šta god da se desi, a zbog toga je Sebastijan Fetel imao rezervisanu kartu iz Melburna za sledeće jutro. Međutim, prvobitno glasanje je bilo takvo da se činilo da će trke i biti – Vilijams i Has su najavili da će se prikloniti većini, dok su Mercedes, Red Bul, Alfa Tauri i Rejsing Point bili za održavanje trke, a Ferari, Alfa Romeo i Reno su se protivili. Pošto se Meklaren već povukao sa trke, njegov glas je otišao grupi onih koji ne žele da do trke dođe.

Pošto je rezultat praktično bio izjednačen, Bronov glas je bio odlučujuć, a on je želeo da se barem upriliči akcija u petak, pre nego što se obavi nova promene situacije. Šefovi timova su napustili sastanak misleći da će trka biti održana, ali je potom Volfa pozvao prvi čovek Dajmlera Ola Kelenijus, koji je želeo da porazgovaraju o tome šta bi Mercedes kao tim trebalo da uradi zbog epidemije koronavirusa.

Iako je Kelenijus konačnu odluku ostavio Volfu, naglasio mu je da razmotri sve s obzirom na sve lošiju situaciju u Evropi zbog koronavirusa. Posle toga je šef nemačkog tima javio Bronu da menja svoj glas, a to je značilo da bi samo 10 bolida bilo na stazi. Vladajuće telo Formule 1 je već prošlo ključnu tačku za otkazivanje svega, ali je to bilo dovoljno da se organizator trke obavesti da će trka biti otkazana.

Čelnici Formule 1, inače, nisu želeli da sami otkažu trku jer bi u suprotnom izgubili novac koji su platili promoteri trke, koji su tražili da ona bude održana. Čak su razmatrali da trkački vikend krene, i bez Formule 1, ali je došao i savet Vlade države Viktorije, koja je zabranila prisustvo gledalaca na stazi, ali je posle toga bilo jasno da trke neće biti.

Formula 1 je posle trke u Australiji odložila i naredne dve runde u Bahreinu i Vijetnamu, a najavljeno je da bi sezona mogla da počne u maju. Kada god krene, moći ćete da je pratite na Sport Klubu.

Izvor: Sportklub.rs

Ferari obustavio proizvodnju, nema aktivnosti Skuderije

Zbog koronavirusa u Marinelu neće biti proizvodnje Ferarija neko vreme, a takođe su obustavljene i sve aktivnosti Skuderije, tačnije Ferarijeve ekipe u Formuli 1.

Proizvodnja u Maranelu i Modeni je obustavljena, a za sada radnici na posao neće dolaziti do kraja marta. Na ovaj potez se slavni italijanski brend odlučio zbog sve više slučajeva koronavirusa u Italiji. Iz Ferarija kažu da im je prvi prioritet da radnici budu zdravi.

Takođe su operacione aktivnosti Skuderije Ferari obustavljene do 27. marta.

"U ovakvom vremenu se zahvaljujem Feraijevim ženama i muškarcima na njihovoj velikoj posvećenosti u poslednjih nekoliko dana. Pokazali su strast i posvećenost što definiše našu marku. Zajedno za dobavljačima su obezbedili rad kompanije. Zbog poštovanja prema njima i zbog njihovog mira i njihovih porodica odlučili smo se na ovakav potez. Naši klijenti i navijači su nam takođe na umu i spremamo se za snažan restart", rekao je dirketor Ferarija Luis Kamileri.

Ferarijeva ekipa u Formuli 1 nije vozila prvu trku u šampionatu, kao ni ostale ekipe, jer je otkazana Velika nagrada Australije u Melburnu zbog koronavirusa.

Izvor: Sportklub.rsčitanja : 274Komentari