home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Aston Martin Vantage

Prošle je tek nekoliko dana dana otkako je i zvanično saopšteno da će četvorostruki svetski šampion Formule 1 Sebastian Vettel od sezone 2021. voziti u Svetskom F1 šampionatu za Aston Martin, a Racing Point F1 Team je na Twitteru već objavio i koji službeni automobil će voziti njihov novi vozač.

Naravno, ovogodišnji tim Racing Point F1 iz englekog Silverstonea će se za sledeću sezonu nakon komercijalnog rebrendinga preimenovati upravo u ime ove legendarne britanske marke sportskih automobila.

Aston Martin Vantage

Kao budući fabrički vozač Aston Martina, Vettel će dobiti i odgovarajući službeni automobil, a radi se o tamno sivom modelu Vantage s registracijom '5EB AMF1'. Simbolika samog broja je i više nego indikativna, jer se brojka '5' odnosi na Vettelov takmičarski broj odobren od strane FIA i Formule 1. Međutim, kada se piše u formi '5EB' potpuno je jasno da je reč o početna tri slova njegova imena Sebastian. Drugi deo oznake 'AMF1' se odnosi na Aston Marin ('AM') i Formulu 1 ('F1').

Aston Martin Vantage

Trenutni model Aston Martin Vantage je vrhunski sportski dvosed, koji je baziran na najnovijoj arhitekturi britanske marke. Sam automobil ima 4,0 litarski AMG-ov V8 motor s dvostrukim turbopunjačem (twin-turbo), s najvećom izlaznom snagom od 510 KS (375 kW) uz najveći obrtni moment od 685 Nm. Vantage dolazi s 8-stepenim ZF-ovim automatskim menjačem, koji obezbeđuje ubrzanje od 0 do 97 km/h (60 milja/sat) za samo 3,5 sekundi i najveću brzinu od 314 km/h.

Vantage je ujedno i prvi serijski automobil Aston Martina koji uključuje elektronski kontrolisani diferencijal s vektorom momenta - E-Diff - i napravljen je na istoj potpuno novoj aluminijumskoj platformi kao i model DB11.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Aston Martinčitanja : 269Komentari