home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
ACI Rally Monza

Znatno pogoršano vreme i snežne padavine dovele su do više havarija i izletanja učesnika poslednjeg ovogodišnjeg takmičenja Svetskog reli šampionata – Relija Monca.

ACI Rally Monza

Pravu sportsku katastrofu doživeo je izvanredni britanski takmičar i lider šampionata, 32. godišnji Elfin Evans, vozač „tojote jaris WRC“ (vozio na 92 WRC relija i ostvario 3 pobede). Na ispitu broj 11, na asfaltu prekrivenom tankim slojem snega, samo malo brže je uleteo u jednu dugačku desnu krivinu i skrenuo sa već označene linije kojom su upravo prošli Takamoto Katsuta i Kale Rovanpera. To malo brže pretvorilo se u izletanje sa zaledjene staze nekoliko metara ispod puta, pa Evans i njegov suvozač Skot Martin nisu imali nikakve šanse da vozilo vrate na put. Kada su shvatili šta se dogodilo i da je prva titula reli šampiona sveta odletela kao neka pahulja snega popeli su se na put kako bi upozorili ostale takmičare da uspore i da bezbedno prodju… Šteta, zaista velika šteta, Elfin Evans je na ovom reliju startovao sa zalihom od 14 bodova koje je pošteno zaradio u minulih šest relija 2020. godine.

ACI Rally Monza

Posle cilja Španac Dani Sordo je izjavio: “Žao mi je zbog Elfina, moram da mu zahvalim….njemu i Skotu, što su nas upozorili da usporimo“

A Japanac Takamoto, član „Tojote“, je rekao: „Užasno mi je krivo zbog Elfina, za mene je on najbolji vozač sveta“

Povodom izletanja na ispitu 11, Elfin Evans je rekao pred novinarima:

„Bilo je dobro u početku tog ispita, kada sam video sneg na putu malo smo usporili, ali onda smo u toj desnoj krivini prilikom kočenja osetili kao da smo na staklu i nije bilo prilike da usporimo….

Zaista mi je žao zbog tima, bila je to moja greška. Imali smo fantastičan automobil i bili smo fantastična posada tokom cele godine, tako da sam razočaran u sebe, mnogo mi je teško“

Havarije i izletanja su doživeli mnogi…a slike govore više od reči. Ispit broj 12 je otkazan zbog velikog snega a na ispitu broj 10 incidente su doživeli Grinsmit i Vejbi pa je i brzinac bio zaustavljen. Medju mnogima su automobile havarisali Sesks, mladi Gronholm junior, Paskuali, Solberg i drugi.

ACI Rally Monza

Reli Monca se završava u nedelju sa poslednja tri ispita. Sebastien Ožie je pred osvajanjem SEDME titule reli šampiona sveta.

ACI Rally Monza

Poredak Relija Monca posle 13 ispita (od ukupno 16):

1. Ožie – „tojota“

2. Sordo – „hjundai“…… + 17.8 sek.

3. Tanak – „hjundai“…….. + 22.1

4. Lapi – „ford“…………….+ 38.2

5. Rovanpera – „tojota“…. + 1.10.1 min.

6. Mikelsen ( WRC 3 ) – „škoda“ …… + 3.20.6

7. O.Solberg ( WRC 3 ) – „škoda“…….. + 3.34.9

8. Hutunen ( WRC 3 ) – „hjundai“….. + 4.08.9

9.  Ostberg ( WRC 2 ) – „sitroen“……. + 4.39.0

10. Lindholm ( WRC 3 ) – „škoda“….. + 5.06.6

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rsčitanja : 472Komentari